اخبار فناوریفناوری

تاریخچه تلفن همراه | نگاهی به تاریخچه موبایل و بررسی دهه به دهه پیشرفت تکنولوژی

حدود ۴ دهه از زمان معرفی اولین تلفن همراه می‌گذرد. اما از آن زمان تاکنون این محصولات پیشرفت چشمگیری داشته‌اند و کاربران حالا با دستگاه‌هایی کارآمدتر طرف هستند. ما قصد داریم در این مقاله نگاهی به تاریخچه موبایل بیندازیم تا ببینیم از ابتدا تا به امروز این دستگاه‌ها چه تغییر و تحولاتی را طی کرده‌اند. پس در ادامه با گوشی‌پلازا مگ همراه باشید.

در طی دهه‌های اخیر گوشی‌های موبایل از دستگاهی مختص به افرادی خاص به ابزاری تبدیل شده‌اند که حالا در دسترس میلیاردها انسان قرار دارند. با نگاهی به دهه ۴۰ میلادی که صرفا از تلفن‌های خودرو استفاده می‌شد تا به این لحظه که ما به بهترین تلفن‌های هوشمند حال حاضر دسترسی داریم، می‌توان متوجه شد که تحول گوشی‌های همراه کاملا قابل توجه بوده و این موضوع نشان می‌دهد نسل بشر با چه سرعتی در حال پیشرفت است. برای بررسی دقیق‌تر این تغییر و تحولات بیایید نگاهی به تاریخچه موبایل بیندازیم. ما تصمیم داریم در این مقاله به صورت دهه به دهه به شرح تاریخچه تلفن همراه بپردازیم و شما را با آن چه برای این دستگاه‌ها از زمان معرفی اولین موبایل‌های بی‌سیم تا به امروز رخ داده، آشنا کنیم. پس ادامه این مقاله را از دست ندهید.

گوشی‌های همراه اولیه: تاریخچه موبایل پیش از دهه ۷۰ میلادی

SCR-536

تلفن‌های هوشمند امروزی وجودشان را مدیون قطارها و خودروها هستند؛ در واقع نیاز صنعت به وجود راه ارتباط در آن‌ها بود که تقریبا یک قرن قبل تحولی عظیم رقم زده شد. در دهه ۱۹۲۰ میلادی شرکت آلمانی Zugtelephonie AG دست به تولید و فروش تجهزیات تلفنی بی‌سیم به اپراتورهای قطار زد. چند سال بعد این سرویس در اختیار مسافران فرست کلاس (First-Class) که در مسیر هامبورگ و برلین حرکت می‌کردند قرار گرفت.

پس از آن در دوران جنگ جهانی دوم متفقین از بالغ بر ۱۳۰ هزار بی‌سیم SCR-536 (تصویر بالا) استفاده کردند. این دستگاه بزرگ که فرستنده‌ای رادیویی و دو طرفه بود، در واقع یک ابزار دستی ضروری در دوران جنگ به حساب می‌آمد. همان‌طور که قائدتا از چنین تکنولوژی ابتدایی می‌توان انتظار داشت، این دستگاه دارای نقاط ضعف مختلفی بود؛ برای مثال این دستگاه‌ها شارژدهی ضعیفی داشتند و محدوده عملکردشان نیز بسته به موقعیت جغرافیایی حدودا ۱.۶ کیلومتر بود. با این حال باز هم این ابزار کاربرد فراوانی داشت و باعث رشد کمپانی سازنده شد؛ شرکتی که ما امروزه آن را با نام موتورولا (Motorola) می‌شناسیم.

ریشه تلفن‌های هوشمند امروزی به تغییر و تحولات طی جنگ جهانی دوم برمی‌گردد

پس از پایان جنگ، شرکت آمریکایی Bell Labs شروع به کار روی سیستمی برای ماشین‌ها کرد که اجازه می‌داد افراد از نقاط مختلف بتوانند با هم ارتباط برقرار کنند. این اقدام منجر به راه‌اندازی Mobile Telephone Service (MTS) یا اولین سیستم تلفنی بی‌سیم در سال ۱۹۴۶ شد.

اولین نسل از تجهیزات تلفنی مخصوص خودروی شرکت Bell Labs وزنی حدود ۳۶.۲ کیلوگرم داشتند. حال جالب است بدانید با این که دستگاه وزنی این چنینی داشت، شما فقط می‌توانستید آن را در شهر بزرگ ایالات متحده و آن هم در برخی از بزرگراه‌ها به کار ببرید. علی‌رغم این محدودیت‌ها، این سرویس به سرعت محبوبیت پیدا کرد. در واقع میزان محبوبیت آن در حدی بود که به خاطر تعداد محدود کانال‌های رادیوییِ در دسترس در هر ایستگاه، این سرویس به سرعت به نهایت ظرفیت خود رسید. در نتیجه این امر کاربران مجبور بودند در صف انتظار بمانند تا یک کانال در دسترس قرار بگیرد.

در ادامه تاریخچه موبایل باید بگوییم که تلفن‌های خودرو در بین دهه ۵۰ تا ۶۰ میلادی میان ثروتمندان و کسب و کارها محبوبیت بیشتری پیدا کردند. اما قیمت بالای آن‌ها موجب شده بود بخش زیادی از افراد نتوانند به سراغ‌شان بروند.

دهه ۷۰ و ۸۰ میلادی: اولین گوشی موبایل

Martin Cooper

بعد از دهه‌ها تحقیق و توسعه، شرکت موتورولا در سال ۱۹۷۳ نمونه ابتدایی اولین تلفن همراه جهان را معرفی کرد. مارتین کوپر (Martin Cooper)، مهندس کمپانی موتورولا که روند توسعه این اختراع را رهبری کرد بود، از خبرنگاران دعوت کرد که شاهد رونمایی از اولین گوشی بی‌سیم دنیا باشند. او در ادامه در خیابان‌های نیویورک از طریق این گوشی با رقیب مستقیم‌اش، جوئل اس انجل (Joel S. Engel) از شرکت Bell Labs تماس گرفت.

توسعه اولین گوشی موبایل یک دهه طول کشید و ۱۰۰ میلیون دلاری برای موتورولا خرج داشت

هرچند باید در تاریخچه موبایل به این نکته اشاره کنیم که در آن زمان موتورولا هنوز آماده این نبود که محصولات‌اش را در اختیار مردم قرار دهد. رسیدن به نسخه نهایی برای این شرکت یک دهه طول کشید و ۱۰۰ میلیون دلار برای‌شان هزینه در بر داشت. در سال ۱۹۸۳ موتورولا با DynaTAC 8000X وارد بازار تکنولوژی شد. DynaTAC 8000X گوشی موبایلی بود که ارتفاعی حدود ۳۰ سانتی‌متری و وزنی تقریبا ۱.۱ کیلوگرمی داشت. با این حال هر کسی می‌توانست دست به خرید آن بزند و همین امر هم آن را به محصولی انقلابی در زمان خود تبدیل می‌کرد. با این که DynaTAC 8000X برچسب قیمتی سرسام‌آور ۴ هزار دلاری داشت، باز هم درخواست‌ها آن قدر بود که موتورولا نتوانست نیاز همه کاربران را رفع کند.

DynaTAC 8000X از شبکه‌ای جدید و ویژه به نام Advanced Mobile Phone System (AMPS) استفاده می‌کرد که مربوط به Bell Labs بود. امروزه ما از AMPS به عنوان اولین نسل شبکه‌های تلفن همراه (1G) یا همان نسل پیش از 2G یاد می‌کنیم. AMPS به عنوان شبکه‌ای کاملا آنالوگ خالص به سیگنال‌های صوتی و استاتیک حساس بود. این شبکه از پیام‌های متنی یا SMS پشتیبانی نمی‌کرد. DynaTAC 8000X قابلیت ذخیره ۳۰ مخاطب را داشت و از چند قابلیت دیگر نیز بهره می‌برد.

زمان زیادی طول نکشید که دیگر شرکت‌ها نیز جا پای موتورولا گذاشتند تا به بخشی از تاریخچه موبایل تبدیل شوند. برای مثال کمپانی نوکیا (Nokia) در سال ۱۹۸۷ با Mobira Cityman 900 وارد بازار گوشی‌های موبایل شد. این محصول نسبت به DynaTAC به خاطر وزن ۷۶۰ گرمی‌اش یک پیشرفت قابل توجه بود. یک سال بعد، یعنی در سال ۱۹۸۸ سامسونگ (Samsung) نیز وارد رقابت شد و اولین گوشی موبایل‌اش را با نام SH-100 راهی بازار کرد.

خرید اینترنتی گوشی سامسونگ

تولد 2G و GS

2G

دهه ۹۰ میلادی در تاریخچه موبایل زمانی است که شاهد تحولات سریعی بودیم. در این سال‌ها بود که مدل‌های کوچک‌تر گوشی‌های همراه عرضه شدند و مردم به لطف آن‌ها راحت‌تر می‌توانستند موبایل خود را جابه‌جا کنند. اما شاید بتوان گفت که مهم‌ترین تغییر در آن سال‌ها به توسعه ارتباط Global System for Mobile یا همان GSM مربوط می‌شد که در واقع اولین استاندارد ارتباطی تمام دیجیتالی به حساب می‌آمد. از آن جایی که وجود شبکه آنالوگ به سرعت در حال نزدیک شدن به حداکثر ظرفیت خود بود، در سال ۱۹۹۱ تاثیر GSM بسیار زیاد بوده و این پیشرفت حائز اهمیتی به حساب می‌آمد. امروزه ما از GSM و CDMA به عنوان نسل دوم شبکه‌های تلفن همراه یا به طور خلاصه 2G یاد می‌کنیم.

GSM فقط کیفیت برقراری تماس را بهبود نداد، بلکه راه را برای استفاده از پیام‌های متنی هموار کرد و زمینه‌ای ساخت که در چند سال بعد کاربران توانستند از طریق گوشی‌های موبایل‌شان به اینترنت دسترسی پیدا کنند. علاوه بر این، این شبکه به صورت پیش‌فرض از روش‌های رمزگذاری نیز استفاده می‌کرد که یعنی کاربران بالاخره می‌توانستند بدون نگرانی بابت شنود شدن، به مکالمه با دیگران بپردازند. در نهایت همه‌گیری GSM که بخش مهمی از تاریخچه موبایل است، موجب شد دارندگان گوشی‌های همراه بتوانند به راحتی با عوض کردن سیم‌کارت از اپراتورهای مختلفی استفاده کنند.

دهه ۹۰ میلادی در تاریخچه موبایل: SMS و اولین تلفن هوشمند جهان

IBM Simon

اگرچه قابلیت SMS با استانداردهای GSM به وجود آمد، اما چند سالی طول کشید تا بالاخره نوکیا اولین گوشی جهان با قابلیت ارسال پیام متنی را روانه بازار کند. گوشی موبایل Nokia 2010 در سال ۱۹۹۴ عرضه شد. این محصول دارای صفحه کلیدی عددی بود و روی هر دکمه حروفی نیز نوشته شده بودند تا با استفاده از آن‌ها کاربران بتوانند پیام متنی خود را بنویسند.

این چینش کلیدها برای مدت‌ها به استاندارد همه گوشی‌های موبایل تبدیل شده بود، تا این که در سال‌های بعد محصولاتی با صفحه کلید کوئرتی (QWERTY) و دستگاه‌هایی با صفحه لمسی راهی بازار شدند.

در تاریخچه موبایل شرکت فنلاندی نوکیا نقش بسیار مهمی دارد، چون در دهه ۹۰ این کمپانی حسابی اسم و رسمی برای خود ساخته بود. در آن سال‌ها ۲ غول الکترونیکی دیگر یعنی شرکت‌های IBM و Ericsson نیز تصمیم گرفتند تلاش کنند نام خود را در این حوزه مطرح کنند. IBM در سال ۱۹۹۴ با BellSouth که یک شرکت مخابراتی بی‌سیم بود (در حال حاضر با AT&T ادغام شده است) همکاری کرد تا بتواند دست به فروش محصولات خود به نام Simon بزند. سیمون در واقع اولین گوشی موبایلی بود که می‌توانست به عنوان صفحه لمسی PDA کار کند. این محصول نسبت به زمان خود ویژگی‌های بسیار زیادی داشت که از جمله آن‌ها می‌توان به دفترچه تلفن، تقویم و دفترچه یادداشت اشاره کرد. همچنین سیمون قابلیت ارسال و دریافت ایمیل و فکس را هم داشت.

در طول سال‌های بعد شرکت‌های تولیدکننده گوشی‌های همراه دست به ساخت انواع مختلفی از دستگاه‌ها با شکل و شمایل مختلفی زدند که در تاریخچه موبایل ثبت شدند و به در حال حاضر برای بسیاری از ما حس نستالژیک دارند. Nokia 8110 یکی از گوشی‌هایی بود که به خاطر ظاهر متمایزش و حالت منحنی‌شکل و درب کشویی‌اش کاربران لقب گوشی موزی را به آن دادند. این گوشی حتی در فیلم بلاک‌باستری The Matrix (محصول سال ۱۹۹۹) نیز مورد استفاده قرار گرفت.

موتورولا هم در این میان بیکار نمانده بود و در سال ۱۹۹۶ اولین گوشی تاشوی جهان را راهی بازار کرد. در گوشی StarTAC بخش بالایی تا شده و روی صفحه کلید قرار می‌گرفت تا نمایشگر و کیبورد از آسیب دور بمانند. هرچند باید اذعان کرد که نکته مثبت اصلی در گوشی موتورولا وزن ۸۸ گرمی و سبک‌اش بود.

در اواخر قرن ۲۰ میلادی، محصولات متفاوت‌تری نیز به تاریخچه موبایل اضافه شدند. گوشی BlackBerry 850 یکی از همین دستگاه‌ها بود که از پردازنده ۳۲ بیتی اینتل استفاده می‌کرد، کیبورد افقی و کاملی داشت و حتی از برنامه‌ای برای رمزگذاری ایمیل‌ها بهره می‌برد. جالب این است که بدانید شرکت سازنده تمام این قابلیت‌ها را تنها با پرداخت هزینه ۴۰۰ دلاری در اختیار کاربران قرار می‌داد. کمپانی Research in Motion که گوشی‌های بلک‌بری را می‌ساخت در دهه بعد توانست بازار گوشی‌های همراه را در تسلط خود قرار دهد.

مقالات مرتبط

اوایل دهه ۲۰۰۰ میلادی: نقطه عطفی در تاریخچه موبایل

Motorola Razr V3

اگرچه در دهه ۲۰۰۰ میلادی شرکت مخابراتی DoCoMo در ژاپن شروع به آزمایش شبکه تلفن همراه 3G کرد، اما این شبکه برای مدتی مورد توجه قرار نگرفت. در این میان شرکت‌های سازنده گوشی‌های موبایل در حال رقابت شدیدی بودند و هر کدام سعی می‌کردند با ابداعات جدید گوی سبقت را از کمپانی‌های دیگر بربایند.

در این دهه نمایشگرهای LCD تمام رنگ که قابلیت‌های چندرسانه‌ای مثل پخش صدا داشتند محبوبیت زیادی پیدا کردند. علاوه بر این، تلفن‌های همراه به لطف استفاده از General Packet Radio Service (GPRS) که بر پایه GSM طراحی شده بود توانستند از سرعت اینترنت بالاتری بهره‌مند شوند. سونی و اریکسون در ابتدای سال ۲۰۰۱ اولین گوشی‌های مجهز به قابلیت اتصال بلوتوث را ساختند.

در این میان گوشی Sharp J-SH04 به اولین تلفن همراهی تبدیل شد که دوربین داشت. این محصول در سال ۲۰۰۰ روانه بازار شد و به صورت انحصاری در بازار ژاپن به فروش رسید. ۲ سال بعد، Sanyo و Sprint با همکاری هم دست به کار شدند تا دست به عرضه اولین گوشی دوربین‌دار در آمریکا بزنند. گوشی SCP-5300 دوربینی ۰.۳ مگاپیکلسی داشت، از نمایشگری رنگی بهره می‌برد و به صورت تاشو طراحی شده بود. این دستگاه که با قیمتی ۴۰۰ دلاری در دسترس قرار گرفته بود به خاطر قیمت و امکانات‌اش حسابی مورد تعریف و تمجید قرار گرفت.

خرید اینترنتی گوشی نوکیا

در اوایل دهه ۲۰۰۰ میلادی گوشی‌های دوربین‌دار و شیک در بازار جولان می‌دادند

در دهه ۲۰۰۰ میلادی هم شرکت‌های تولیدکننده گوشی‌های همراه همچنان سعی می‌کردند طراحی‌های مختلفی را به کار برده و با ساخت هر محصول تجربه‌ای کاربردی را به دست آورند. نوکیا در این سال‌ها گوشی‌های بد نام N-Gage را معرفی کرد که ظاهری مشابه کنسول GameBoy داشتند و بلک‌بری نیز با سری Quark خود دست به رونمایی از محصولاتی با صفحه کلید کوئرتی زد.

در این سال‌ها برای اولین بار در تاریخچه موبایل نگاه افراد به گوشی‌های همراه تغییر کرد و آن‌ها بیشتر به چشم یک محصول زینتی در نظر گرفته می‌شدند تا یک ابزار کاربردی. شاید بتوان از گوشی Motorola Razr V3 به عنوان مثال بارزی برای این ادعا یاد کرد؛ دستگاهی که با دنبال کردن همین ترند و بهره بردن از بدنه‌ای منیزیم-آلومینیومی و براق توانست نظر بسیاری را به سوی خود جلب کند. همین امر موجب شده که این محصول به پرفروش‌ترین گوشی تاشوی دنیای تبدیل شود. بر اساس بسیاری از آمارها، موتورولا طی چهار سال، بین سال‌های ۲۰۰۴ تا ۲۰۰۸، بالغ بر ۱۰۰ میلیون دستگاه Razr V3 را به فروش رساند.

در اوایل دهه ۲۰۰۰ میلادی سهم بازار گوشی‌های موبایل را محصولاتی با سیستم‌عامل‌های Symbian، Palm OS و Windows Mobile در اختیار داشتند. این سیستم‌عامل‌ها به سرعت به قابلیت‌های مثل خواندن فایل‌های PDF، قابلیت تماس تصویری، کپی و جایگذاری و حتی پشتیبانی از برنامه‌های ترد پارتی (Third-Party) مجهز شدند و راه را برای رسیدن به گوشی‌های هوشمند امروزی که ویژگی‌های بی‌شماری دارند، هموار کردند.

اواخر دهه ۲۰۰۰ میلادی: اولین آیفون و اندروید ۱.۰

iPhone

باید در ادامه تاریخچه موبایل ذکر کنیم که در نیمه دوم دهه ۲۰۰۰ میلادی رقابت در بازار گوشی‌های همراه از همیشه داغ‌تر شد. در این دوره علی‌رغم رکود شدید اقتصادی، تقاضای کاربران به صورت جهانی همچنان زیاد بود.

در سال ۲۰۰۷ اپل با معرفی آیفون به بازار گوشی‌های همراه پا گذاشت. بیانیه این شرکت گوشی معرفی شده را یک گوشی موبایل انقلابی با نمایشگر عریض iPod و کنترل لمسی معرفی کرد که از قابلیت اتصال به اینترنت پیشرفته استفاده می‌کند. این محصول اولین گوشی موبایلی بود که از رابط کاملا لمسی بهره می‌برد و قابلیت‌های گوناگونی داشت.

در آن زمان از قبل نیز گوشی‌هایی با نمایشگر لمسی وجود داشتند. آیفون نیازی محصولی لمسی بود، اما به قلم مجهز نبود و در عوض سخت‌افزار بسیار پیشرفته‌ای داشت. نوآوری‌های نرم‌افزاری هوشمندان اپل (Apple) مثل لمس هم‌زمان چند نقطه از دیگر قابلیت‌های خوب آیفون به شمار می‌رفت. صفحه نمایش بزرگ این دستگاه نیز به کاربران اجازه می‌داد در فضای وب به کاوش بپردازند و از داشتن محصولی مطمئن و جمع و جور لذت ببرند. جالب است بدانید که آیفون اولین محصول در تاریخچه موبایل بود که برنامه‌هایی مجزا برای یوتیوب و گوگل مپز داشت.

خرید اینترنتی آیفون با بهترین قیمت

آیفون یک شبه تاریخچه موبایل و صنعت گوشی‌های همراه را متحول کرد

اپل در سال ۲۰۰۸ دست به معرفی App Store زد و از طریق برنامه‌های ترد پارتی توانست قابلیت‌های بیشتری را در اختیار کاربران‌اش قرار دهد. این اتفاق حسابی اپل را محبوب کرد. بد نیست اشاره کنیم که اپلیکیشن فیسبوک که در آن زمان یکی از معروف‌ترین برنامه‌ها در دنیای دیجیتال بود، پیش از پایان سال به حدود یک میلیون دانلود رسید.

موفقیت آیفون به تنهایی توانست موجب تسریع حرکت بازار به سوی گوشی‌های هوشمند امروزی شود. در واقع این محصولات باعث این شدند که گوگل در رابطه با استراتژی‌اش در خصوص اندروید تجدید نظر کند. این سیستم‌عامل در آن سال‌ها در پشت درهای بسته و بدون سروصدا در حال توسعه یافتن بود. در سال ۲۰۰۸ اندروید روی HTCG1 پیاده شد. گوگل پیش از پیاده‌سازی سیستم‌عامل‌اش روی این دستگاه از داشتن برخی ویژگی‌هایی که مدنظر داشت اطمینان حاصل کرده بود. برای مثال این گوشی صفحه لمسی بزرگی داشت، دارای مرورگر وبی با قابلیت‌های فراوان بود و می‌توانست برنامه فروشگاهی Android Market را روی خود داشته باشد. ادامه داستان در تاریخچه موبایل را هم که احتمالا خودتان می‌دانید.

اوایل دهه ۲۰۱۰ میلادی: سلطه آیفون و اندروید بر بازار

Smartphones

اوایل دهه ۲۰۱۰ میلادی در تاریخچه موبایل زمانی بود که صنعت تلفن‌های همراه وضعیت خوب و تثبیت شده‌اید داشت. در این زمان کاربران دوست داشتند از سیستمی نرم‌افزاری که غنی از ویژگی‌هایی مشابه با قابلیت‌های آیفون باشد استفاده کنند، اما این چیزی نبود که هر شرکتی از عهده ارائه آن برآید. سیمبین، سیستم‌عامل بلک‌بری و ویندوز موبایل همگی در این دوره تغییراتی اساسی را تجربه کردند. هرچند هیچ یک از آن‌ها نتوانستند در رقابت با اکوسیستم نرم‌افزاری غنی سیستم‌عامل‌های iOS از اپل و اندروید از گوگل دوام بیاورند.

در همان اوایل دهه ۲۰۱۰ میلادی دکمه‌های فیزیکی کم کم از روی گوشی‌های موبایل حذف شدند. برای مثال در پنل جلویی گوشی موبایل Samsung Galaxy S از کلیدهای لمسی خازنی استفاده شد و فقط کلید Home در آن به صورت فیزیکی قرار داشت. تنها چند سال بعد از این محصول، گوشی‌هایی به بازار آمدند که دیگر دکمه‌ی فیزیکی در پنل جلویی‌شان نداشتند و نسبت صفحه به بدنه آن‌ها به شکل قابل‌توجهی افزایش پیدا کرده بود.

در این دهه از تاریخچه موبایل سرعت انتقال داده‌های تلفن همراه نیز به لطف همه‌گیر شدن شبکه 4G LTE به صورت چشم‌گیری افزایش یافته بود. گوشی HTCEvo که در سال ۲۰۱۰ روانه بازار شد، اولین گوشی اندرویدی به حساب می‌آمد که قابلیت اتصال 4G داشت. اپل هم کمی بعد در سال ۲۰۱۲ آیفون ۵ را به قابلیت استفاده از اتصال LTE مجهز کرد.

خرید اینترنتی گوشی شیائومی

اوایل دهه ۲۰۱۰ میلادی دورانی بود که تنها سخت‌افزارها و نرم‌افزارهای محدودی مورد استفاده قرار می‌گرفتند

در این دوره به لطف بهبود قابل ملاحظه‌ی کیفیت دوربین‌های موبایل، صنعت گوشی‌های همراه پیشرفت زیادی را تجربه کرد. گوشی Nokia 808 PureView با سنسور ۴۱ مگاپیکسلی دوربین‌اش در آن سال‌ها رقبا را کاملا کنار زده بود. همچنین گوشی Lumia 920 به اولین گوشی موبایلی تبدیل شد که از لرزشگیر اپتیکال (OIS) بهره می‌برد. در سال ۲۰۱۸ هوآوی (Huawei) اولین گوشی دنیا با دوربین سه‌گانه را تحت نام P20 Pro وارد بازار کرد.

علاوه بر تمام این‌ها، در دهه ۲۰۱۰ میلادی ما شاهد معرفی اولیه برخی از قابلیت‌های سخت‌افزاری کمتر شناخته شده مثل Near Field Communication (NFC)، پشتیبانی از eSIM و ویژگی ضد آب بودن (با رده‌بندی IP) نیز بودیم. حتی سامسونگ (Samsung) سنسورهای سنجش غلظت اکسیژن خون و ضربان قلب را نیز به سری Galaxy S گوشی‌های هوشمندش اضافه کرد. شارژ بی‌سیم Qi هم پس از سال ۲۰۱۲ مورد توجه قرار گرفت و گوشی Lumia 920 از شرکت نوکیا نیز اولین دستگاهی بود که از آن بهره می‌برد.

اواخر دهه ۲۰۱۰ و اوایل دهه ۲۰۲۰ میلادی: آینده گوشی‌های هوشمند

گوشی‌های تاشو

در اواخر دهه ۲۰۱۰ میلادی، گوشی‌هایی که به دوربین‌هایی با رزولوشن پایین مجهز بودند، دیگر در بازار موبایل دیگر جایی نداشتند. شرکت‌های تولید تلفن‌های هوشمند مثل گوگل و هوآوی هم شروع به استفاده از لنزهای دوربین قوی کردند و سخت‌افزارهای پیشرفته‌تری را مورد استفاده قرار دادند. نتیجه؟ این اقدام در نهایت منجر به این شد که گوشی‌های موبایل به دوربین‌هایی مجهز شوند که می‌توانستند از نظر کیفیت تصویربرداری با دوربین‌های مستقل رقابت کنند. زمان زیادی طول نکشید که شرکت‌های دیگر هم بتوانند خود را به سایر رقبا برسانند و نام‌شان را در تاریخچه موبایل ثبت کنند. امروزه تک تک گوشی‌های هوشمند بازار از قابلیت عکاسی محاسباتی بهره می‌برند، هرچند سطح کیفیت ارائه شده توسط هر محصول و برند با دیگری تفاوت دارد.

گوشی‌های هوشمند تاشو هم در همین دوران ظهور کردند. در واقع گوشی Royole FlexPai را باید به عنوان اولین گوشی هوشمند تاشو در نظر گرفت. هرچند این نوع گوشی‌های تا پیش از عرضه Motorola Razr و Samsung Galaxy Z Fold که در سال ۲۰۱۹ عرضه شدند، چندان مورد توجه قرار نمی‌گرفتند.

اگر ارائه طرح‌های جدید مثل گوشی‌های هوشمند تاشو را مد نظر قرار ندهیم و بهبود کیفیت دوربین‌ها را کنار بگذاریم، باید بگوییم که صنعت تلفن‌های موبایل در دهه ۲۰۲۰ میلادی با سرعت کمتری در حال پیشرفت است. هرچند در همچنان باید به آینده امیدوار باشیم، چرا که احتمالا شرکت‌های سازنده به زودی به سراغ استفاده از دوربین‌های زیر نمایشگر و تجهیزات آهنربایی خواهند رفت و از قابلیت‌های ماشین لرنینگ استفاده خواهند کرد. اگر این موارد هم برای‌تان کافی نیست، باید بدانید که نسل جدید گوشی‌های آیفون قابلیت ارتباط برقرار کردن از طریق ماهواره را فراهم می‌کنند و چیپست‌های جدید اسنپدراگون نیز به این قابلیت مجهز هستند. پس بی‌راه نیست که بگوییم می‌توانیم تا چند سال آینده امکان برقراری تماس تصویری را هم از طریق ماهواره به دست آوریم (البته اگر در خارج از ایران باشید!). این قابلیت دنیای جدیدی از ارتباطات را در دسترس نسل بشر قرار می‌دهد و بسیاری از کارها را برای‌مان راحت‌تر می‌کند.

این بود تاریخچه موبایل و هرآنچه باید از گذشته تا امروز در خصوص صنعت گوشی‌های همراه می‌دانستید. امیدواریم از مطالعه این مقاله لذت برده باشید. نظر شما درباره آینده تلفن‌های هوشمند چیست؟ دوست دارید چه قابلیت‌هایی در آینده به گوشی‌های موبایل اضافه شوند؟ نظرات خود را در بخش کامنت‌ها با ما به اشتراک بگذارید.

منبع
androidauthority

مهدی شریفی

یه دانشجوی خسته که زندگیش خلاصه میشه تو سینما، گیم و ادبیات + علاقه‌مند به فوتبال و آبی‌های لندن.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

محدودیت زمانی مجاز به پایان رسید. لطفا کد امنیتی را دوباره تکمیل کنید.

دکمه بازگشت به بالا