iOSآموزش

همه چیز درباره نحوه کار صفحه نمایش گوشی‌های تاشو

صفحه نمایش گوشی‌های تاشو چگونه کار می‌کنند و عملکرد این نمایشگرها چگونه است؟ برای پاسخ به این سوال با گوشی پلازمگ همراه باشید.

احتمالاً گوشی‌های موبایل تاشو قدیمی را به خاطر دارید! قسمت تاشوی این گوشی‌ها دقیقا بین دو بخش نمایشگر و صفحه کیبورد قرار می‌گرفت. اما با گذشت زمان و از بین رفتن تدریجی صفحات کیبورد، طراحی و تولید این گوشی‌ها نیز به پایان رسید. اما اخیراً گوشی‌های همراه منعطف با قابلیت تاشدن به شکل دیگری به بازار برگشته‌اند.

خرید اینترنتی گوشی سامسونگ

تولید کنندگان گوشی‌های موبایل در سال‌های اخیر تلاش کرده‌اند تا جدیدترین نوآوری‌ها و خلاقیت‌ها را در طراحی به کار گیرند. یکی از جذاب‌ترین طراحی‌ها را می‌توان در صفحه نمایش گوشی‌های تاشو مشاهده کرد. حالت منعطف این نمایشگرها و امکان خم شدن بدون آسیب به آن، یکی از مواردی است که در عین جذابیت، برای مشتریان سوال برانگیز بوده است.

سوال اصلی اینجاست که این نمایشگرها چطور کار کرده و چگونه بدون آسیب، قابلیت تاشدن دارند. در ادامه این مطلب هرآنچه را که درباره صفحه نمایش گوشی‌های تاشو و فناوری‌های جذاب در ساخت آن‌ها لازم است بدانید، بررسی می‌کنیم.

صفحه‌نمایش‌های تاشو در سال‌های اخیر به یک منظره رایج تبدیل شده‌اند، تا حد زیادی به لطف دو خط گوشی‌های تاشو سامسونگ، و. با پیوستن سایر تولیدکنندگان، قیمت دستگاه‌های تاشو به سرعت در حال کاهش است و نوید عصر جدیدی از محاسبات شخصی را می‌دهد. اما صفحه نمایش گوشی‌های تاشو واقعا چگونه کار می‌کنند؟

بیشتر بخوانید

نکات اولیه درباره نمایشگرها

در حال حاضر انواع نمایشگرهای ثابت یا منعطف، مسطح یا منحنی و قابل چرخش یا تاشو در گوشی‌های همراه موجود هستند. می‌توان گفت که نمایشگرهای تاشو با معرفی دو گوشی Z Flip و Z Fold از برند سامسونگ بیشتر شناخته شدند. معمولاً همه این نمایشگرها به شکل مشابهی کار می‌کنند. نمایشگرها معمولاً LCD یا OLED هستند اما اخیراً نمایشگرهای میکرو ال‌ای‌دی و مینی ال‌ای‌دی نیز به آن‌ها اضافه شده‌اند.

میلیون‌‎‌ها نقطه رنگی با هم ترکیب شده و تصاویری واضح را روی صفحه تشکیل می‌دهند. این نقاط یا لکه‌های رنگی روی بستری قرار می‌گیرند که معمولاً از جنس شیشه نازک ساخته شده است. طبیعی است که خم کردن شیشه منجر به شکستن آن می‌شود. اما تولید کنندگان صفحه‌های نمایش، از پلاستیک‌های منعطف برای ساخت نمایشگرهای تاشو استفاده می‌کنند. ساخت این نمایشگرها امکان طراحی گوشی‌‌های منحنی مانند Galaxy Note Edge 2014 را فراهم کرد.

اگرچه مشکل تا شدن نمایشگرها حل شده، اما مسئله به همین سادگی هم نیست. متخصصان باید به دنبال راه‌هایی باشند که تا کردن مداوم گوشی‌ها به مرور روی کیفیت تصویر تأثیر نگذارد. همچنین باید لایه‌های محافظ با همان درجه از انعطاف پذیری برای صفحه نمایش‌ها طراحی شوند. همه این موارد در کنار هم باعث شده تا امروزه گوشی‌های با نمایشگر تاشو به شکلی که می‌بینیم به بازار عرضه شوند.

با پیشرفت فناوری، راه‌هایی برای افزایش انعطاف پذیری این نمایشگرها ایجاد شد. یعنی حالا می‌توان نمایشگرهایی را طراحی کرد که بارها و بارها بدون شکستن و آسیب، قابلیت خم شدن دارند. تقریباً از یک دهه گذشته امکان ساخت چنین گوشی‌هایی فراهم شده اما اولین گوشی‌های تاشو، در سال ۲۰۱۹ به بازار معرفی و عرضه شدند.

نگاهی دقیق تر به نحوه عملکرد صفحه نمایش گوشی‌های تاشو

صفحه نمایش گوشی‌های تاشو، همگی از نوع OLED هستند. این نوع نمایشگرها برخلاف LCDها نیازی به نور پس‌زمینه نداشته و خود پیکسل‌ها در اثر اعمال نیروی برق؛ روشن می‌شوند. به همین دلیل است که می‌توان این نمایشگرها را تا %۳۰ نازک‌تر و سبک‌تر از ال‌سی‌دی ساخت. البته نمایشگرهای منعطف LCD نیز وجود دارند اما معمولاً OLEDها ترجیح داده می‌شوند.

نگاهی دقیق تر به نحوه عملکرد صفحه نمایش گوشی‌های تاشو
نحوه عملکرد صفحه نمایش گوشی‌های تاشو

برای درک بهتر از نحوه عملکرد نمایشگرهای تاشو OLED، باید ببینیم که از چه لایه‌هایی تشکیل شدن‌اند. هر یک از لایه‌ها با تکنولوژی خاص خود ساخته شده و در نهایت بصورت یک لایه به ضخامت کمتر از میلی‌متر، نمایشگر را تشکیل می‌دهند. لایه‌های مختلف نمایشگرهای تاشو عبارت است از:

زیرلایه یا لایه بستر (Substrate layer)

این اصلی‌ترین لایه در ساخت نمایشگرها است که از تمام لایه‌های بالایی پشتیبانی می‌کند. در نمایشگرهای تاشو، این لایه از جنس پلاستیک یا فلز (کمتر متداول است) ساخته می‌شود. امروز در اکثر صفحه نمایش گوشی‌های تاشو این لایه را از پلاستیک پلیمری به نام پلی آمید (PI) می‌سازند. پلی آمید نه تنها انعطاف پذیر و عایق است، بلکه از استحکام مکانیکی و پایداری حرارتی بالایی نیز برخوردار است.

لایه TFT (thin-film transistor)

لایه بعدی که روی زیرلایه قرار می‎گیرد، TFT نام داشته و انتقال برق به پیکسل‌ها را کنترل می‌کند. در نمایشگرهای OLED امکان کنترل هر پیکسل بصورت مجزا وجود داشته و در نتیجه می‌توان کنتراست بالا و مصرف انرژی کمتری را فراهم کرد.

لایه OLED

لایه OLED از یک کاتد و آند در کنار مواد ساطع کننده نور که بین این دو قطب قرار گرفته، تشکیل شده است. این لایه که ساطع کننده نور است از پیکسل‌های جداگانه با زیرپیکسل‌های قرمز، سبز و آبی تشکیل شده است. با تغییر میزان برق دریافتی زیرپیکسل‌ها، هر پیکسل می‌تواند رنگ و درخشندگی خاص خود را داشته باشد. در نهایت پیکسل‌ها با هم ترکیب شده و تصویری را که روی نمایشگر می‌بینیم، تشکل می‌دهند.

لایه بالایی یا پوشش (Cover layer)

این بالاترین لایه در نمایشگر است که در هنگام کار با گوشی آن را لمس می‌کنید و سایر لایه‌های زیرین را محافظت می‌کند. برای این لایه می‌توان از پلی آمید استفاده کرد اما اخیراً تولید کنندگان از شیشه‌های بسیار نازکی که با نام UTG شناخته می‌شوند، استفاده می‌کنند. UTG اگرچه شبیه شیشه معمولی است، اما از پلاستیک سخت‌تر بوده و قابلیت خم شدن دارد. در گوشی‌های سامسونگ Z Flip و Z Fold از این ماده استفاده شده است.

نحوه عملکرد صفحه نمایش گوشی‌های هوشمند تاشو
لایه بالایی یا پوشش (Cover layer)

صفحه نمایش گوشی‌های تاشو چند نوع دارد؟

معمولاً تولید کنندگان این نمایشگرها را به دو صورت می‌سازند. برخی از آن‌ها مانند گوشی‌های سامسونگ سری زد فلیپ، رو به داخل تا می‌شوند در حالی که برخی دیگر رو به بیرون قابلیت خم شدن دارند. گوشی هواوی میت XS 2 یکی از گوشی‌های با نمایشگر تاشو است که صفحه نمایش آن رو به بیرون خم می‌شود. در نوع اول، با بستن گوشی از نمایشگر محافظت شده و در نتیجه دوام بیشتری خواهد داشت اما یک چین جزئی روی صفحه ایجاد می‌شود. نوع دوم این چین جزئی را نخواهد داشت اما نمایشگر در معرض خط و خش قرار می‌گیرد.

یکی از مهمترین مواردی که کاربران در گوشی‌های تاشو به آن توجه می‌کنند، قسمت تا شوند یا لولای گوشی است. این بخش باید بصورت کاملاً یکدست و روان عمل کند. از جمله موارد دیگری که در این گوشی‌های تاشو اهمیت دارد، دوام نمایشگر است. صفحه نمایش گوشی‌های تاشو قطعات متحرکی دارند که امکان ورود آب، گرد و غبار و سایر آلاینده‌ها به دستگاه را ایجاد می‌کند. همه این موارد باید در صفحه نمایش گوشی‌های تاشو در نظر گرفته شده و تولید کنندگان به بهبود آن‌ها توجه کنند.

همچنین برخی سازندگان اقدام به طراحی گوشی‌هایی کرده‌اند تا دو بار یا بیشتر نیز تا می‌شوند. نوع دیگری از نمایشگرهای منعطف، صفحه نمایش‌هایی هستند که قابلیت جمع شدن داخل بدنه دستگاه را دارند. چنین نمایشگرهایی را می‌توان در گوشی جدید Oppo X یا تلویزیون OLED R کمپانی ال جی مشاهده کرد.

جمع‌بندی

تاکنون در دستگاه‌های مختلفی مانند لپ‌تاپ‌ها، تلویزیون، تلفن همراه و … نمایشگرهای تاشو را دیده‌ایم. اما در سال‌های اخیر، کمپانی‌های سازنده اقدام به ایجاد طراحی‌های جدیدتری کرده‌اند که گوشی‌های با ظاهر و کارکرد متفاوت را به مشتریان خود عرضه کنند. صفحه نمایش گوشی‌های تاشو اخیراً سروصدای زیادی به پا کرده و برندهای مختلفی نمونه‌های متعدد از آن‌ها را به بازار معرفی کرده‌اند. در این مطلب بیشتر درباره صفحه نمایش گوشی‌های تاشو و تکنولوژی ساخت آن صحبت کرده و دیدیم که چگونه ساخته می‌شوند.


سوالات متداول

صفحه نمایش گوشی‌های تاشو از چه جنسی ساخته می‌شود؟

این نمایشگرها را می‌توان از جنس پلاستیک پلی آمید یا شیشه UTG ساخت. این نوع شیشه دارای استحکام بالایی بوده و قابلیت خم شدن دارد.

چند نوع نمایشگر تاشو وجود دارد؟

برخی گوشی‌های تاشو مانند زد فلیگ و زد فولد رو به داخل تا می‌شوند و برخی دیگر مانند گوشی هواوی میت ایکس2 رو به بیرون خم می‌شوند.

چرا برای گوشی‌های با صفحه نمایش گوشی‌های تاشو از نمایشگرهای OLED استفاده می‌شود؟

معمولاً نمایشگرهای OLED را می‌توان تا 30% نازک‌تر و سبک‌تر از نمایشگرهای LCD ساخت و به همین دلیل استفاده از آن‌ها ترجیح داده می‌شود.

منبع
www.androidauthority.com

سارا رسولی

فعال در حوزه تولید محتوای متنی و ترجمه و علاقمند به یادگیری در حوزه های مختلف دیجیتال مارتینگ

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

محدودیت زمانی مجاز به پایان رسید. لطفا کد امنیتی را دوباره تکمیل کنید.

دکمه بازگشت به بالا