اندرویدآموزش

آشنایی با مفاهیم روت کردن در اندروید؛ از کاستوم رام تا کاستوم بوت‌لودر

روت کردن در اندروید چیست؟ به‌چه کاری آنلاک کردن گفته می‌شود؟ بوت‌لودر به‌چه معنی است؟ اگر به‌دنبال معنی مفاهمی از این دست هستید این مقاله برای شماست. پس تا انتها همراه گوشی پلازامگ باشید.

معمولا هر حرفه خاصی دارای اصطلاحات ویژه‌ای است که وقتی به تازگی به آن سمت بروید، معنی‌شان را متوجه نمی‌شوید. دنیای اندروید هم از این قائده مستثنی نیست و دارای واژگان خاص خود است.

گاهی برای گوشی موبایل‌تان مشکلی به وجود می‌آید و مجبور می‌شوید برای یافتن پاسخ به سراغ گوگل بروید. اما در نتایج حاصل از جستجو به احتمالا عباراتی برمی‌خورید که اصلا متوجه‌شان نمی‌شوید. مثلا روت کردن (Rooting)، کاستوم رام (Custom ROM)، آنلاک کردن (Unlocking) و مواردی از این قبیل برخی از روت کردن در اندروید هستند که بهتر است با آن‌ها آشنا شوید.

اگر از کاربران قدیمی این سیستم‌عامل باشید، احتمالا خودتان با این واژگان آشنایی دارید. در واقع ما مقاله آموزش مفاهیم روت کردن در اندروید را بیشتر برای افراد تازه‌وارد به دنیای این سیستم‌عامل تهیه کرده‌ایم. هرچند افراد باتجربه‌تر هم شاید در این بین اصطلاحاتی را ببینند که تا به حال چیزی درباره‌شان نشنیده‌اند.

روت کردن یعنی چه؟

معرفی برخی از مفاهیم مرتبط با روت کردن در اندروید

در اولین مورد از روت کردن در اندروید به سراغ خود واژه روت کردن می‌رویم. در واقع این اصطلاح به معنای دسترسی پیدا کردن به فایل‌های سیستمی گوشی موبایل است. در حالت پیش‌فرض هیچ یک از گوشی‌های اندرویدی به صورت روت شده تحویل مشتری داده نمی‌شوند. در نتیجه اگر اخیرا تلفن هوشمند اندرویدی خریده و دست به کار خاصی نزده باشید، گوشی‌تان روت شده به حساب نمی‌آید.

دلیل اصلی شرکت‌های تولیدکننده از این کار این است که نمی‌خواهند با چنین کاری درصد ایجاد مشکل برای محصول مدنظر خریدار را بالا ببرند. وقتی گوشی‌تان را روت می‌کنید، می‌توانید به فایل‌های سیستمی دسترسی پیدا کنید و حذف یا تغییر آن‌ها به صورت ناخواسته می‌تواند موجب ایجاد مشکل در دستگاه شود.

هرچند روت کردن می‌تواند به ایجاد تغییرات جالبی نیز منتهی شود. این به شرطی است که خودتان دقیقا از کاری که قرار است انجام دهید، آگاه باشید. به همین دلیل هم هست که تعداد زیادی از کاربران حداقل یک بار هم که شده دست به روت کردن تلفن هوشمندشان می‌زنند. فراموش نکنید که روت کردن گوشی باعث ابطال گارانتی دستگاه خواهد شد.

نحوه روت کردن در گوشی‌های متفاوت با هم فرق دارد. در برخی موارد چالش کاربر چالش زیادی خواهد داشت و باید اقدامات امنیتی پیاده‌سازی شده توسط شرکت سازنده را دور بزند. اما در تعدادی از مدل‌ها نیز کافی است دستگاه را به کامپیوتر متصل کنید و با زدن یک دکمه این کار را انجام دهید.

وقتی گوشی‌تان را روت می‌کنید در همان ابتدای کار متوجه تغییرات محسوسی نخواهید شد. اما اگر بدانید بعد از این کار می‌توانید دست به چه اقداماتی بزنید، شاید از یاد گرفتن این مورد از دنیای روت کردن در اندروید حسابی خوش‌حال شوید. با این کار کاربران می‌توانند به برنامه‌هایی که فقط با روت کردن امکان استفاده از آن‌ها وجود دارد دسترسی پیدا کنند، به سراغ کاستوم رام‌ها بروند و دست به تغییرات گوناگونی بزنند.

بیشتر بخوانید

آنلاک کردن در اندروید

معرفی برخی از مفاهیم مرتبط با روت کردن در اندروید

آنلاک کردن یا باز کردن قفل در بین مفاهیم مرتبط با روت کردن در اندروید معانی مختلفی دارد، زیرا شما می‌توانید چیزهای مختلفی را در این سیستم‌عامل آنلاک کنید. ما در ادامه در این مورد بیشتر توضیح می‌دهیم

آنلاک کردن سیم‌کارت یا شبکه

برخی اوقات وقتی دست به خرید یک گوشی می‌زنید، سیم‌کارت یا شبکه آن دستگاه در ابتدای کار قفل است و فقط با کلمه عبور مخصوص آنلاک می‌شود.

آنلاک کردن بوت‌لودر

بوت‌لودر (Bootloader) هم یکی دیگر از مفاهیم مرتبط با روت کردن در اندروید به‌شمار می‌رود که شاید نامش را شنیده باشید. در واقع بوت‌لودر برنامه‌ای است که با هر بار روشن شدن تلفن هوشمند شما اجرا شده و در حالت عادی به صورت قفل شده در دستگاه پیاده‌سازی می‌شود. اگر بوت‌لودر شما قفل باشد، به هیچ وجه نمی‌توانید موبایل‌تان را روت کنید.

کاستوم رام چیست؟

معرفی برخی مفاهیم مرتبط با روت کردن در اندروید

این مورد از مفاهیم مرتبط با روت کردن در اندروید نیز می‌تواند حسابی نظرتان را جلب کند. در واقع ROM به معنای Read-Only Memory است، هرچند امروزه مفهوم آن کمی فرق کرده و این عبارت ممکن است باعث گمراهی افراد شود. در دنیای اندروید رام اساسا همان نرم‌افزاری است که تلفن هوشمندتان از آن استفاده می‌کند.

وقتی شما دست به خرید یک گوشی از برند شیائومی می‌زنید، با چیزی کاملا متفاوت از سامسونگ روبه‌رو هستید؛ اگر چه سیستم‌عامل هر دوی این دستگاه‌ها اندروید است. این اتفاقا به این دلیل است که شیائومی و سامسونگ از کدهای اندروید استفاده می‌کنند و تغییراتی در آن‌ها به وجود می‌آورند تا بتوانند رام‌های خاص خود را خلق کنند. در نتیجه با اینکه هر دو از کدهای اندروید استفاده می‌کنند، رام شیائومی تفاوت‌های واضحی با رام سامسونگ دارد.

کاستوم رام نیز که یکی از پرکاربردترین مفاهیم مرتبط با روت کردن در اندروید است، به رام‌های اطلاق می‌شود که توسط شرکت تولیدکننده گوشی ساخته نشده‌اند و سایر افراد دست به ساخت‌شان زده‌اند. گاهی یک برنامه‌نویس با صرف وقت و انرژی زیاد یک رام را می‌سازد و برخی اوقات نیز گروه‌هایی مثل LineageOS با داشتن اعضای بیشتر این کار را انجام می‌دهند.

کاربر برای استفاده از کاستوم رام‌ها باید ابتدا گوشی‌اش را روت کند. برای این کار باید گوشی‌تان را فلش کنید. فلش نیز از جمله مفاهیم مرتبط با روت کردن در اندروید است که حتما تا به حال به گوش‌تان خورده است. در واقع در این مورد فلش کردن یعنی بارگذاری (Load) یا نصب چیزی روی تلفن هوشمند. فلش کردن برای رام یعنی نصب یک رام جدید روی گوشی و حذف کردن رام قبلی.

وقتی به دنبال کاستوم رام می‌گردید به نام‌ها مختلفی برمی‌خورید. ما در ادامه به برخی از آن‌ها اشاره کرده‌ایم تا کارتان را ساده‌تر کنیم:

  • Pixel Experience: این رام همان‌طور که از نام‌اش مشخص است، گوشی‌تان را به پیکسل‌های گوگل شبیه خواهد کرد. این رام به دلایل زیادی در حال حاضر یکی از پرکاربردترین مواردی است که می‌توانید به سراغ‌اش بروید.
  • LineageOS: رام LineageOS که پیش‌تر با نام CyanogenMod شناخته می‌شد، یکی دیگر از موارد پرطرفداری است که در حین جستجو به آن برخواهید خورد. این رام قابلیت‌های زیادی را در دسترس کاربران قرار می‌دهد.
  • AOSP: در واقع Android Open Source Project همان نسخه‌ای از اندروید است که گوگل در اختیار توسعه‌دهندگان قرار می‌دهد.
  • AOSIP: رام Android Open Source Illusion Project قابلیت‌ها و ویژگی‌های گوناگونی از کاستوم رام‌ها و AOSP رام‌های مختلف را با هم ترکیب می‌کند.

از تجربه یک رام جدید اصلا نترسید. برخی از آن‌ها برای گیمرها توسعه یافته‌اند و حتی در برخی از موارد می‌توانید از VPNهای مخصوص‌شان نیز بهره ببرید.

این بود معرفی برخی از پرکاربردترین مفاهیم مرتبط با روت کردن در اندروید. امیدواریم این مقاله برای شما مفید واقع شده باشد. آیا شما از کاستوم رام خاصی استفاده می‌کنید؟ نظرات خود را در بخش کامنت‌ها با ما به اشتراک بگذارید.


سوالات متداول

روت کردن به چه معناست؟

این مورد از مفاهیم مرتبط با روت کردن در اندروید به معنای دسترسی به فایل‌های سیستمی دستگاه است.

آنلاک کردن در اندروید چه معنایی دارد؟

به باز کردن قفل بوت‌لودر و در برخی موارد سیم‌کارت یا شبکه آنلاک کردن گفته می‌شود.

کاستوم رام چیست؟

نرم‌افزاری بر پایه اندروید که بدون نظارت شرکت‌های ساخت گوشی خلق می‌شوند.

منبع
makeuseof

مهدی شریفی

یه دانشجوی خسته که زندگیش خلاصه میشه تو سینما، گیم و ادبیات + علاقه‌مند به فوتبال و آبی‌های لندن.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

محدودیت زمانی مجاز به پایان رسید. لطفا کد امنیتی را دوباره تکمیل کنید.

دکمه بازگشت به بالا