آموزشعکاسی

آموزش: تنظیمات دستی دوربین

در دنیای عکاسی شما باید آمادگی هر گونه شرایطی را داشته باشید! نور شدید، نور کم، آب و هوای نامناسب، خراب شدن دوربین و… اگر یک عکاس مبتدی هستید برای پیشرفت و آمادگی هر چه بیشتر خود، باید بتوانید با تنظیمات دوربین از جمله حالت دستی کار کنید.

شاید به عنوان یک عکاس این سوال برای شما پیش بی‌آید که چرا باید از تنظیمات دستی استفاده کرد؟ وقتی که این امکان وجود دارد با تنظیمات اتوماتیک دوربین زمان کمتری را صرف کرد و سریع‌تر به نتیجه دلخواه رسید چرا باید از این حالت استفاده کنم؟

نور

مسئله‌ایی که باعث می‌شود از حالت دستی به جای مدهای خودکار که اتفاقاً در بسیاری از موارد عکس‌های بسیار خوبی رو ثبت می‌کنند استفاده کنیم در یک جمله خلاصه می‌شود:
در وضعیتی که نور بسیار شدید و یا کم است، سیستم نورسنجی حالت‌های اتوماتیک و نیمه اتوماتیک عملکرد درستی نشان نمی‌دهند.

آموزش: تنظیمات دستی دوربین

برای مثال یک صحنه‌ایی که بیش از حد روشن است را تصور کنید، (مانند ساختمان سفیدی که نور شدید خورشید به آن می‌تابد، یا یک روز برفی) در آن لحظه دوربین نوردهی را تا حد قابل توجهی کاهش می‌دهد، در حالی که این کار موجب می‌شود عکس شما خاکستری رنگ در نتیجه بی‌کیفیت ثبت شود. این موضوع در مواقعی که نور کم است نیز صدق می‌کند که تنظیمات اتوماتیک دوربین با افزایش مقدار ایزو باعث می‌شود در عکس شما نویز ایجاد شود و عکس شما مبهم بنظر برسد به همین خاطر بهترین انتخاب برای شما استفاده از حالت دستی است.

کارکرد تنظیمات و قرار دادن دوربین بر روی حالت دستی

وقتی شما در شرایطی قرار گرفتید که باید از حالت دستی استفاده کنید باید با تنظیمات این حالت نیز کامل آشنا باشید و بتوانید به خوبی با آن کار کنید. اولین گام قرار دادن دوربین بر روی این حالت است و شما باید کنترل چرخان بالای دوربین را بر روی حالت M (منوال) قرار دهید و در مرحله بعدی باید اندازه پارامترها را تعیین کنید از جمله دیافراگم، سرعت شاتر، ایزو و …

آموزش: تنظیمات دستی دوربین

دیافراگم

دیافراگم در دوربین درست مانند مردمک در چشم ما کار می‌کند و وظایف مهمی را بر عهده دارد. دیافراگم از چند تیغه فلزی تشکیل شده است و این تیغه‌ها تقریباً در وسط لنز قرار دارند، که روزنه‌ایی چند ضلعی شبیه به دایره ایجاد می‌کنند. در هنگام ظهر که نور خورشید بسیار شدید است مردمک چشم کوچک می‌شود تا نور وارد شده به چشم را کنترل کند و در فضایی که بسیار تاریک است مردمک چشم برای دریافت هر چه بیشتر نور بزرگ می‌شود؛ دیافراگم نیز دقیقاً مانند چشم عمل می‌کند، به همین خاطر به این نوع از دیافراگم، دیافراگم مردمکی می‌گویند. یکی از مهم ترین وظایف دیافراگم کنترل مقدار نور است و با کوچک و بزرگ شدن اندازۀ روزنه انجام می‌شود. در سال 1900 در شهر پاریس کنفرانسی تشکیل شد که در آن اعداد استانداردی برای درجات دیافراگم تعیین و تصویب شد.

آموزش: تنظیمات دستی دوربین

هر چه این اعداد بزرگ‌تر باشند روزنه ایجاد شده کوچک‌تر می‌باشد و هر چه این عدد کوچک‌تر باشد روزنه بزرگ‌تر خواهد بود. شما با توجه به شرایط نوری محیط عکاسی، مقدار دیافراگم را انتخاب می‌کنید و از طریق صفحه نمایش دوربین می‌توانید تشخیص دهید که چه عددی مناسب آن محیط می‌باشد.

بیشتر بخوانید:

 

آموزش: تنظیمات دستی دوربین

سرعت شاتر

شاتر نیز همانند دیافراگم وظایف زیادی دارد و جز مهم ترین قسمت‌های یک دوربین محسوب می‌شود که به آن مسدود کننده نیز می‌گویند کار اصلی شاتر تعیین زمان تابش نور است. شاتر در عنوان گوناگونی ساخته می‌شود اما از هر نوعی که باشد در لحظه عکس گرفتن به مدت مورد نیاز باز و بسته می‌شود. این زمان امکان دارد در کسری از ثانیه یا حتی بیشتر از چندین ثانیه باشد که در نتیجه نهایی بسیار تاثیر گذار است. در تمامی دوربین‌های عکاسی از اعداد مشابهی برای سرعت شاتر استفاده می‌کنند. اگر شما طرفدار عکس‌های تار و محو هستید می‌توانید از سرعت شاتر پایین استفاده کنید تا شاتر مدت زمان بیشتری باز بماند و نوردهی طولانی‌تر شود.

آموزش: تنظیمات دستی دوربین

ایزو

کار ایزو در دوربین عکاسی تنظیم حساسیت نور است. ایزو این امکان را به دوربین می‌دهد تا نور بیشتری را دریافت کند و یا برعکس! برای مثال در زمان‌هایی که نور بسیار زیاد و شدید است می‌توانید مقدار ایزو را کم کرده تا دوربین نور کمتری را دریافت کند. نکته حائز اهمیت در رابطه با ایزو به کیفیت عکس برمی‌گردد، هر چقدر مقدار ایزو بالاتر باشد کیفیت عکس کاهش پیدا می‌کند. اگر محیط عکاسی یک محیط نسبتاً تاریک باشد و ایزو را بیش از حد بالا ببریم موجب ایجاد نویز در عکس می‌شود.

آموزش: تنظیمات دستی دوربین

وایت بالانس

تصحیح رنگ در عکس مسئله بسیار مهمی است که خوشبختانه به سادگی توسط این گزینه در دوربین عکاسی امکان پذیر هست. در تمامی دوربین‌های دیجیتال گزینه وایت بالانس (تراز سفیدی) وجود دارد. کارکرد آن بدین صورت است که با توجه به شرایط آب و هوایی و تشخیص شرایط نوری گزینه مورد نیاز را انتخاب می‌کنیم تا رنگ‌های عکس ما مشابه رنگ های طبیعت باشد ( برای مثال در یک روز ابری باید وایت بالانس ابری را انتخاب نمایید). در اصل وایت بالانس رنگ‌های غیر طبیعی را از عکس شما حذف می‌کند و رنگ‌های طبیعی را جایگزین می‌کند.

آموزش: تنظیمات دستی دوربین

نتیجه گیری

در زمان عکاسی دوربین شما با توجه به شرایط خودش را تنظیم نمی‌کند مگر این که بر روی حالت اتوماتیک قرار گرفته باشد و همان‌طور که در ابتدا توضیح داده شد، استفاده از این حالت در هر شرایط مناسب نمی‌باشد و شما به عنوان یک عکاس باید با تنظیمات دوربین خود آشنا شوید. شاید برای شروع به یادگیری کاری خسته کننده و طاقت فرسایی باشد اما در نتیجه شما را به یک عکاس باتجربه و ماهر تبدیل می‌کند و همچنین عکس‌های بهتری را می‌توان با این حالت ثبت کرد.

تیم تحریریه مجله

یه تیم کوچیک ولی با اهداف بزرگ. همه سعیمون رو می‌کنیم تا بهترین و باارزش‌ترین محتوا رو تقدیمتون کنیم. یادتون نره حتما نظرتونو کامنت کنین برامون 🙏❤️

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا