آموزش

صفحه نمایش رتینا اپل چیست؟

پشت پرده نمایشگر رتینای اپل

صفحه نمایش رتینا چیست؟ چرا اپل از این نام برای نامگذاری نمایشگر محصولات خود استفاده می کند؟ در این مقاله قصد داریم به این صوالات پاسخ دهیم.

اگر کنفرانس های اپل را دنبال کرده باشید، احتمالا می دانید که اپل از کلمه «صفحه نمایش رتینا» به وفور استفاده می کند. اما رتینا چیست و چه تفاوتی با دیگر صفحه نمایش های موجود در بازار دارد؟ علاوه بر این چرا نوع های مختلفی از صفحه نمایش در محصولات اپل از این برچسب استفاده می کنند؟

بیشتر بخوانید:

چگالی پیکسلی تنها دلیل نامگذاری صفحه نمایش رتینا

عبارت صفحه نمایش رتینا یک عبارت ساختگی از جانب اپل است و به هر صفحه نمایشی که از کیفیت کافی برخوردار بوده و استانداردهای اپل را دریافت کند، گفته می شود. کوپرتینویی ها همچنین از واژه «رتینا» برای توصیف «کیفیت» نیز استفاده می کنند؛ برای مثال ممکن است در رویدادی بشنوید که محتوا با کیفیت رتینا نمایش داده می شوند.

اپل برای اولین بار از واژه رتینا در آیفون 4 استفاده کرد. استیو جابز فقید در زمان معرفی این گوشی در سال 2010 اعلام کرد که صفحه نمایش آیفون 4 از 326 پیکسل در هر اینچ (ppi یا pixel per inch) بهره می برد؛ به این معنی که در هر اینچ (اینچ در اینجا همان اینچِ اندازه گیری است و نه اینچِ نمایشگر) یا 2.54 سانتی متر از نمایشگر تعداد 326 پیکسل وجود دارد.

همانطور که می دانید اجزای تشکیل دهنده هر صفحه نمایشی، پیکسل است و وجود پیکسل ها کوچکتر سبب می شود تا کیفیت بالاتری را کسب کنید. برای مثال یک نمایشگر با رزولوشن یا اندازه خروجی 720 × 1280 وضوح به مراتب پایین تری ار نسبت به یک نمایشگر 1080 × 1920 نمایش می دهد. البته این تصویر خروجی نمایشگر است و محتوایی مانند فیلم، عکس و یا هر مورد بصری دیگری جدا از صفحه نمایش به حساب می آید.

مثلا شما نمی توانید کیفیت واقعی یک ویدیوی Full HD که اندازه ای معادل 1080 × 1920 دارد را در نمایشگری با رزولوشن 720 × 1280 مشاهده کنید. چرا که صفحه نمایش نمی تواند وضوح واقعی محتوا را به نمایش بگذارد.

اما مشخصه ppi علاوه بر اندازه خروجی صفحه نمایش، به موضوع دیگری نیز دلالت دارد که آن اندازه صفحه نمایش است! برای مثال شما اگر از رزولوشن Full HD در یک نمایشگر 6 اینچی استفاده کنید، چگالی (فراوانی) پیکسل های آن در اندازه یک اینچ (یا 2.54 سانتی متر) بسیار بیشتر از یک نمایشگر 10 اینچی خواهد بود. با بالارفتن مقدار ppi شما می توانید وضوح بیشتری را از صفحه نمایش خود انتظار داشته باشید.

تفاوت صفحه نمایش رتینا با غیر رتینا
تفاوت نمایشگر رتینا و غیر رتینا به تفاوت چگالی پیکسلی آن ها بازمی‌گردد

صفحه نمایش رتینا برای بازاریابی

در حقیقت اپل با اسم بردن از نام صفحه نمایش رتینا یا کیفیت رتینا تمامی موارد بالا را منتقل می کند؛ از این رو استفاده از چنین عبارتی در زمینه بازاریابی بسیار بهتر از توضیح تمامی پاراگراف های بالا عمل می کند.

بنابراین اگر قصد خرید دستگاهی از سوی اپل را دارید، با دیدن عبارت «صفحه نمایش رتینا» یا «کیفیت رتینا» به سرعت می توانید متوجه کیفیت بالای پنل صفحه نمایش یا خروجی آن دستگاه (مثلا مک مینی) شوید.

استاندارد صفحه نمایش رتینا

در روزی که استیو جابز از عبارت رتینا استفاده کرد، اعلام کرد که چشم انسان توانایی درک 300ppi به بالا را ندارد. بدین معنی که اگر دو نمایشگر با چگالی پیکسلی 300 و 400 را در کنار یکدیگر قرار دهید، با چشم غیر مسلح به سختی می توانید در هر کدام پیکسلی را مشاهده کنید.

بنابراین به راحتی می توانید از این سخنان متوجه شوید که رتینا به چگالی پیکسلی بالای 300ppi گفته می شود. تمامی گوشی های هوشمند اپل که دارای صفحه نمایش رتینا هستند از این استاندارد بهره می برند که در زیر تعدادی از آن ها آمده است:

  • آیفون 4: رزولوشن صفحه نمایش 960 × 640 پیکسل – چگالی پیکسلی 330ppi
  • آیفون 5s: رزولوشن صفحه نمایش 1136 × 640 پیکسل – چگالی پیکسلی 326ppi
  • آیفون 6s Plus: رزولوشن صفحه نمایش 1920 × 1080 پیکسل – چگالی پیکسلی 401ppi
  • آیفون 7: رزولوشن صفحه نمایش 1334 × 750 پیکسل – چگالی پیکسلی 326ppi

توجه: صفحه نمایش رتینا اشاره ای به کیفیت خروجی صفحه نمایش یا رزولوشن آن ندارد و ممکن است رزولوشن با توجه به دستگاه تغییر کند. اما چگالی پیکسلی همواره بالاتر از 300 است.

صفحه نمایش سوپر رتینا آیفون 12 پرو

و اما صفحه نمایش سوپر رتینا

اپل با معرفی آیفون X (بخوانید آیفون 10 – X در زبان رومی به معنی عدد 10 است) برای صفحه نمایش این گوشی هوشمند از عبارت «سوپر رتینا» استفاده کرد. اما این عبارت چه فرقی با رتینای معمولی دارد؟

خب باید بگوییم که کوپرتینویی ها در آیفون X برای اولین بار از پنل OLED استفاده کردند که سبب نمایش عمق رنگ بی نظیر در رنگ مشکی می شد. درواقع در زمان نمایش رنگ مشکی، پیکسل های آن قسمت به طور کامل خاموش می شوند تا از این طریق بتوان عمیق ترین رنگ مشکی را به دست آورد.

علاوه بر این رنگ های نمایش داده شده در پنل OLED کمی اشباع تر و زنده تر از پنل IPS LCD خواهند بود (البته این موضوع هیچ چیز از توانایی های پنل IPS در تولید رنگ طبیعی و دقیق کم نمی کند) و در نتیجه محتوای صفحه نمایش نیز لذت بخش تر خواهد بود.

با توجه به اینکه عبارت «رتینا» با «کیفیت» مترادف شده بود، اپل تصمیم گرفت با اضافه کردن واژه «سوپر» به اول آن نشان دهد که چقدر این رتینا با رتینای پیشین که از پنل IPS LCD استفاده می کرد، از نظر کیفیت تفاوت دارد. در ادامه می توانید چگالی پیکسلی چند آیفون با پنل OLED را مشاهده کنید:

  • آیفون X: رزولوشن صفحه نمایش 2436 × 1125 پیکسل – چگالی پیکسلی 458ppi
  • آیفون XS Max: رزولوشن صفحه نمایش 2688 × 1242 پیکسل – چگالی پیکسلی 458ppi
  • آیفون 12: رزولوشن صفحه نمایش 2532 × 1170 پیکسل – چگالی پیکسلی 460ppi
  • آیفون 12 مینی: رزولوشن صفحه نمایش 2340 × 1080 پیکسل – چگالی پیکسلی 476ppi

صفحه نمایش رتینا در مک بوک پرو M1

مک بوک با صفحه نمایش رتینا

اپل از صفحه نمایش های رتینا در لپ تاپ های خود نیز استفاده می کند. برای مثال آخرین مدل از لپ تاپ های این شرکت که با نام M1 MacBook Air شناخته می شود و نمایشگری 13 اینچی دارد، از رزولوشن 1600 × 2560 استفاده می کند. کوپرتینویی ها این نمایشگر را رتینا خطاب می کنند اما همانطور که احتمالا تا به الان متوجه شده اید، رزولوشن یاد شده در اندازه 13 اینچ نمی تواند چگالبی پیکسلی بالای 300ppi را پدید بیاورد و در حقیقت این لپ تاپ از 227ppi بهره می برد!

خب شاید با خود بگویید «این که از 300 کمتر شد؟!». بله اما همچنان صفحه نمایش رتیناست. دلیل این اتفاق هم این است که اپل اعتقاد دارد که کاربران در هنگام استفاده از لپ تاپ خود، با فاصله بیشتری نسبت به گوشی هوشمند خود کار می کنند. بنابراین نیازی نیست تا از نمایشگری با رزولوشن بالاتر استفاده کنیم و در نتیجه مصرف باتری لپ تاپ را که موضوعی حیاتی‌ست، افزایش دهیم.

علت برتری صفحه نمایش رتینا در چیست؟

صفحه نمایش های رتینا به دلیل داشتن چگالی پیکسلی بالاتر و همچنین وضوح بیشتر تجربه کاربری بسیار بهتری را در مقایسه با دیگر دستگاه های بازار ارائه می دهد. در حقیقت عبارت رتینا تضمینی برای کیفیت بالای پنل و همچنین وضوح بالای آن است که سبب می شود تا در زمان استفاده از آن دستگاه اپلی اعم از آیفون، آیپد و یا مک بوک، بهترین تجربه ممکن در زمینه نمایشگر را داشته باشید.

صفحه نمایش رتینا در مک بوک پرو

صفحه نمایش رتینا کیفیت بالاتری نسبت به صفحه نمایش های سامسونگ دارد؟

صفحه نمایش رتینا به نوع پنل آن اشاره ای ندارد و تنها در مورد «سوپر رتینا» به OLED بودن پنل اشاره دارد. در حقیقت ممکن است صفحه نمایش آیفون شما از همان پنلی استفاده کند که در گوشی گلکسی سامسونگ مورد استفاده قرار می گیرد و حتی تولید کنندگان آن ها نیز یکی باشد.

باید این موضوع را نیز در نظر داشته باشید که رتینا بودن نمایشگر به معنی برتر بودن در میان تمامی دستگاه های مشابه غیر اپلی نیست و اپل تنها برای دستگاه های خود از این واژه استفاده می کند تا خریداران بتوانند تفاوت نمایشگر در محصولات را به راحتی تشخیص بدهند.

البته پس از رتینا شدن تمامی محصولات اپل اینطور وانمود می کند که نمایشگرهای رتینا بهترین در نوع خود هستند که این موضوع تنها در حد ادعای تبلیغاتی از سوی این شرکت است و پایه و اساسی علمی و عملی ندارد. چه بسا اینکه هر ساله گلکسی های سامسونگ نمره بهترین نمایشگر را از DisplayMate دریافت می کنند و بالاتر از گوشی های آیفون قرار می گیرند.

شما از دستگاهی با صفحه نمایش رتینا استفاده می کنید؟ حتما در بخش نظرات تجربه کاربری خود را با ما به اشتراک بگذارید.

تیم تحریریه مجله

یه تیم کوچیک ولی با اهداف بزرگ. همه سعیمون رو می‌کنیم تا بهترین و باارزش‌ترین محتوا رو تقدیمتون کنیم. یادتون نره حتما نظرتونو کامنت کنین برامون 🙏❤️

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

محدودیت زمانی مجاز به پایان رسید. لطفا کد امنیتی را دوباره تکمیل کنید.

دکمه بازگشت به بالا