آموزشسیستم‌عامل

اوبونتو چیست؟

بررسی توزیع سیستم عامل لینوکس اوبونتو

ممکن است هنگام گشتن در پلتفرم های آنلاین و یا شرکت در بحثی مربوط به انتخاب یک سیستم عامل جایگزین مناسب برای ویندوز ، اصطلاح «اوبونتو» به گوشتان خورده باشد و برایتان این سوال پیش آمده باشد که این سیستم عامل با ویندوز یا macOS چه تفاوت هایی دارد؟ یا شاید تصور کنید استفاده از سیستم عامل های مبتنی بر لینوکس تنها مختص افراد حرفه ای بوده و یادگیری و استفاده از آن ها برای مردم عادی سخت است. جالب است بدانید استفاده از این سیستم عامل نه تنها سخت نیست بلکه در برخی موارد می تواند حتی از ویندوز هم ساده تر باشد.

در این مقاله قصد داریم به بررسی این موضوع بپردازیم که اوبونتو دقیقاً چیست و چرا بسیاری از کاربران استفاده از آن را انتخاب می کنند؟

[box type=”shadow” align=”alignright” class=”” width=”100%”]

دسترسی سریع

اوبونتو چیست؟

چرا مردم از اوبونتو استفاده می کنند؟

   کاربر پسند بودن

   حریم خصوصی و امنیت

   نرم افزار و اپلیکیشن ها

   برخی از flavor های اوبونتو بسیار سبک هستند

    استفاده رایگان

یک توزیع عالی برای شروع کار و آشنایی با لینوکس

[/box]

اوبونتو چیست؟

اوبونتو دسکتاپ (Ubuntu Desktop) یکی از توزیع های لینوکس است که توسط Canonical توسعه یافته و به خاطر سهولت استفاده از آن، یکی از محبوب ترین توزیع های این سیستم عامل محبوب می باشد. هم چنین برای افرادی که به تازگی قصد شروع کار با سیستم عامل لینوکس را دارند، یکی از بهترین گزینه های انتخابی به شمار می رود. نسخه سرور اوبونتو نیز ( که در این مقاله روی آن تمرکز نمی کنیم) در اکثر سرورهای اینترنتی مورد استفاده قرار می گیرد.

حال سوالی که پیش می آید این است که منظور از توزیع لینوکس چیست؟

یک توزیع لینوکس یک سیستم عامل است که از هسته لینوکس (سیستمی یونیکس مانند ایجاد شده توسط لینوس توروالدز در سال 1991) ساخته شده است. توزیع های لینوکس معمولا رایگان و متن باز یا Open Source (کدهای برنامه به صورت کاملاً باز در اختیار همگان قرار می‌گیرد) هستند و بسیاری از آن ها جایگزین هایی عالی برای سیستم عامل های محبوب مانند ویندوز و macOS به حساب می آیند.

بنیاد Ubuntu در سال 2004 توسط یک توسعه دهنده و کارآفرین آفریقای جنوبی- بریتانیایی، مارک شاتل ورث، تشکیل شد. او می خواست توزیع لینوکس کاربر پسند تری نسبت به توزیع دبیان، که در آن زمان در بین کاربران لینوکس از محبوبیت بسیاری برخوردار بود، ایجاد کند .البته نصب این توزیع کار بسیار دشواری بود و بنیاد اوبونتو برای رفع این مشکل تلاش بسیاری کرد.

اوبونتو دسکتاپ

از آنجایی که توزیع دبیان متن باز بود ( هنوز هم هست)، شاتل ورث آن را به عنوان پایه ای برای سیستم عامل خود در نظر گرفت و نام آن را اوبونتو گذاشت. کلمه اوبونتو به معنای «انسانیت نسبت به دیگران» می باشد.

بیشتر بخوانید

چرا مردم از اوبونتو استفاده می کنند؟

در این مقاله به بررسی تمام دلایلی که باعث می شوند این سیستم عامل ارزش امتحان کردن را داشته باشد می پردازیم.

کاربر پسند بودن

اوبونتو به عنوان یک سیستم عامل ایجاد شده برای ورود مبتدیان به دنیای لینوکس، کار خود را در راستای دستیابی به این هدف به خوبی انجام می دهد. در حالی که به نظر می رسد اوبونتو تفاوت های قابل توجهی با ویندوز و macOS دارد، اما منحنی یادگیری کم عمقی دارد و یادگیری آن ساده است.

اوبونتو از محیط دسکتاپ گنوم (Gnome) ، یکی از محبوب ترین محیط های دسکتاپ (DE) در دنیای لینوکس استفاده می کند.  یک محیط دسکتاپ را به عنوان یک نقاشی قرار گرفته بر روی بوم در نظر بگیرید، با این تفاوت که یک محیط دسکتاپ بر روی هسته لینوکس قرار گرفته است.

این وضعیت با سیستم عامل ویندوز و masOS تفاوت دارد چون در این سیستم عامل ها تنها یک محیط دسکتاپ وجود دارد. در واقع هرگز نمی شنوید که کسی بگوید از محیط دسکتاپ ویندوز بر روی کرنل ویندوز استفاده می ‌کند. گنوم جایی است که شما و کامپیوترتان به شیوه ای حسی و بصری جذاب با یک دیگر در تعامل هستید.

نمایش اپلیکیشن ها در اوبونتو با گنوم

با این حال، گنوم تنها محیط دسکتاپی نیست که می توانید همراه با سیستم عامل اوبونتو استفاده کنید. اوبونتو در انواع مختلفی که به آن ها «flavor» گفته می شود، عرضه می شود که با سایر محیط های دسکتاپ مانند KDE، LXQt، MATE و Xfce عرضه می شوند. این موضوع به تازه‌ کار ها انعطاف‌ پذیری زیادی می‌ دهد تا DE‌ های مختلف را امتحان کنند و از هر کردام که بیش تر خوششان آمد و ارتباط بهتری با آن برقرار می کنند استفاده کنند که این موضوع اوبونتو را به یک سیستم عامل انعطاف‌ پذیر تر تبدیل می‌کند.

همه ی flavor های اوبونتو

به طور کلی، یک نسخه Ubuntu Vanilla به همراه محیط دسکتاپ گنوم برای یک کاربر مبتدی کافی است. با این حال، اگر یک کامپیوتر قدیمی دارید که در اجرای برنامه های مدرن مشکل دارد، ممکن است بهتر باشد یکی از flavor های ubuntu MATE، Lubuntu یا Xubuntu را امتحان کنید.

بیشتر بخوانید

حریم خصوصی و امنیت

شاید تا به حال از افراد مختلفی شنیده باشید که لینوکس نسبت به سایر سیستم عامل ها ایمن تر است و به طور کلی افراد زیادی به ماهیت متن باز و عدم وجود ویروس های هدفمند لینوکس اشاره می کنند. وقتی می گوییم یک سیستم عامل یا نرم افزار متن باز است، این به این معنی است که سورس کد این سیستم عامل برای هر کسی که بتواند به آن کدی اضافه کند یا تغییراتی در آن ایجاد کند، باز است. به این صورت هزاران نفر از افراد و توسعه دهندگان قادر خواهند بود برای رفع مشکلات و حفره های امنیتی لینوکس با یکدیگر همکاری می کنند.

با این حال، مواردی نیز وجود داشته که اوبونتو با واکنش شدید جامعه روبرو شده است. در Ubunutu 18.04، کمپانی Canonical برنامه ها و ابزار های جستجوی آمازون را در این سیستم عامل قرار داد. حال مسئله این است که زمانی که حرف از حریم خصوصی باشد آمازون در میان کمپانی های خوش آوازه در این زمینه قرار ندارد، و هم چنین برنامه از پیش نصب شده Amazon store یا فروشگاه آمازون اغلب لینک های افیلیت مارکتینگ (affiliate marketing) را به کاربران برای دریافت پورسانت در فروش پیشنهاد می کند.

اگرچه این برنامه در نسخه‌ های بعدی اوبونتو حذف شد، اما برخی از افراد هنوز از نسخه‌ های قدیمی‌ تر این سیستم عامل استفاده می‌ کنند و هنوز این برنامه‌ ها را روی سیستم خود به صورت نصب شده دارند.

اوبونتو هم چنین می‌ تواند اطلاعات سخت‌ افزاری شما (مانند RAM، CPU، GPU)، داده‌ های لوکیشن و داده‌ های میزان استفاده شما از سیستم را گرد آوری کند. با این حال، شما می‌ توانید در طول فرآیند نصب یا پس از اتمام نصب و از طریق تنظیمات از دسترسی سیستم عامل به این موارد انصراف دهید و آن ها را غیر فعال نمایید.

دسترسی اوبونتو به داده های لوکیشن

نرم افزار و اپلیکیشن ها

محبوب ‌ترین برنامه‌ های موجود در ویندوز و macOS، مانند کروم، اسلک، VSCode، اسپاتیفای و غیره ، در سیستم عامل اوبونتو نیز در دسترس هستند. این سیستم عامل به همراه فروشگاه اختصاصی خود به نام «Ubuntu Software» عرضه می‌ شود که به شما امکان می‌ دهد برنامه‌ های مورد نظر خود را تنها با چند کلیک، جستجو و نصب کنید.

حتی اگر برنامه های مورد علاقه خود را در این نرم افزار پیدا نکنید، ممکن است که به طور تصادفی به جایگزین های آن ها برخورد کنید، که این احتمال وجود دارد که در نهایت آن ها را حتی بیش تر از برنامه های مورد نظرتان دوست داشته باشید.

نرم افزار های اوبونتو ubuntu software

یکی از ایرادات استفاده از Ubuntu Software این است که فقط به شما اجازه می دهد برنامه ها را به صورت Snap نصب کنید. نصب هایی که به صورت Snap هستند مزایای خود را دارند، اما در مقایسه با نصب برنامه به صورت معمولی، کند هستند و به فضای ذخیره سازی زیادی نیاز دارند. همین موضوع هم باعث شده تا برخی از کاربران لینوکس از استفاده از اوبونتو خودداری کنند.

البته جای نگرانی نیست چرا که شما محدود به استفاده تنها از برنامه های Snap نیستید. اکثر برنامه های محبوب موجود در لینوکس یک فایل DEB را برای نصب ارائه می کنند. یک فایل DEB را می توان معادل یک فایل EXE در ویندوز یا یک فایل AppImage در macOS در نظر گرفت. مانند فایل های exe و AppImage تنها کاری که لازم است انجام دهید این است که فایل DEB را دانلود کنید، برای باز کردن آن دوبار کلیک کنید و سپس روی «Install» کلیک کنید.

بیشتر بخوانید

برخی از flavor های اوبونتو بسیار سبک هستند

برخی flavor های (یا نسخه های) اوبونتو مانند Ubuntu MATE، Xubuntu و Lubuntu سیستم عامل های بسیار سبک وزنی هستند. اگر یک کامپیوتر قدیمی دارید که زیر خروار ها خاک خوابیده  و نمی‌ تواند وزن آخرین نسخه های سیستم عامل ویندوز را تحمل کند، می‌توانید نسخه Ubuntu MATE را بر روی آن نصب کنید و جان تازه‌ ای به این کامپیوتر ببخشید.

flavor اوبونتو

گنوم در مقایسه با بقیه ی محیط های دسکتاپ یک DE یا محیط دسکتاپ مدرن و سنگین به شمار می رود. از این رو برای عملکرد روان به میزان رم بیشتری نیاز دارد. گنوم حداقل 2 گیگابایت رم نیاز دارد تا بتواند بدون هیچ مشکلی کار کند، در حالی که flavor های ذکر شده در بالا تنها به حدود 1 گیگابایت رم نیاز دارند.

   استفاده رایگان

اوبونتو برخلاف ویندوز یک سیستم عامل رایگان و بدون تبلیغات است. اگر اخیراً کامپیوتر شخصی جدیدی خریداری کرده اید که قصد دارید از آن برای کارهای پایه و بیسیک استفاده کنید، به جای خرید لایسنس ویندوز، می توانید استفاده از سیستم عامل اوبونتو را امتحان کنید.

یک توزیع عالی برای شروع کار و آشنایی با لینوکس

اوبونتو در عین حال که در مورد حفظ حریم خصوصی و برنامه های Snap دارای اشکالاتی می باشد، اما یک سیستم عامل عالی برای افرادی است که قصد شروع کار با لینوکس را دارند. نصب این سیستم عامل آسان است و می تواند اکثر برنامه های محبوب و مورد تقاضای عموم را به راحتی اجرا کند. با این حال، تغییر سیستم عامل به لینوکس دارای برخی اشکالاتی هم هست.

اگر در نهایت از این سیستم عامل خوشتان نیامد، درست مثل اوبونتو که بر پایه توزیع دبیان است، توزیع‌ های دیگری نیز وجود دارند که بر پایه اوبونتو هستند. یکی از توزیع‌های محبوب مبتنی بر اوبونتو، Pop!_OS  می باشد. هم چنین می‌توانید لینوکس مینت (Linux Mint) که بسیاری از افراد جامعه ی لینوکس آن را به اوبونتو ترجیح می‌ دهند را امتحان کنید. بخشی از دلیل محبوبیت لینوکس مینت این است که با ویژگی Snap عرضه نمی شود و هم چنین می توانید مینت را با محیط دسکتاپ Cinnamon که بسیاری از کاربران آن را به گنوم ترجیح می دهند، دریافت کنید. در آینده به بررسی بیش تر توزیع های مختلف لینوکس خواهیم پرداخت.

اگر تصمیم گرفته اید سیستم عامل اوبونتو را امتحان کنید، می توانید آن را به صورت کامل و تنها روی سیستم نصب کنید یا این که بوت دوگانه انجام دهید. بوت دوگانه به شما این امکان را می دهد که بتوانید هم ویندوز و هم اوبونتو را بر روی یک کامپیوتر اجرا کنید. هم چنین فراموش نکنید که از اطلاعات خود نسخه پشتیبان تهیه کنید.

فرانک محبتی

کارشناس نرم افزار. علاقمند به برنامه نویسی، سئو، تولید محتوا و دیجیتال مارکتینگ و کلا دنیای تکنولوژی :) سرگرمی هام هم هر وقتی که پیدا کنم فیلم و سریال و گاهاً هم کتاب D:

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

محدودیت زمانی مجاز به پایان رسید. لطفا کد امنیتی را دوباره تکمیل کنید.

دکمه بازگشت به بالا