iOSآموزش

چرا iMessage مهم است؟ | پدیده‌ی حباب سبز!

سرویس پیامکی به کار رفته در تلفن‌های هوشمند اپل (Apple) صرف محدود به انتقال پیام نمی‌شود و اهمیت ویژه‌ای دارد. ما در این مقاله در این باره صحبت می‌کنیم که چرا iMessage مهم است. پس در ادامه با گوشی‌پلازا مگ همراه باشید.

پس از این که اتهاماتی در خصوص سعی و تلاش زیاد اپل برای استفاده از آی مسیج جهت فروش محصولات‌اش مطرح شد، بحث و جدل‌های زیادی بر سر این برنامه به وجود آمد. این ادعاها، حداقل در آمریکا به شدت منطقی و محکم به نظر می‌رسند.

خرید اینترنتی آیفون با بهترین قیمت

iMessage در سال ۲۰۱۱ راه اندازی شد و از همان ابتدا نیز توییت‌ها و Memeهای زیادی در مخالف با آن فضای مجازی را پر کرد. در جامعه آمریکا نوع گوشی همراهی که در اختیار دارید مهم است و به نظر می‌رسد برند تلفن هوشمند و نوع پیام‌رسانی که افراد به کار می‌برند، در سایر کشورها آن چنان اهمیتی ندارد. این موضوع در آمریکا بحث آی مسیج را داغ کرده است. اما شما هم اگر نام این پلتفرم را زیادی شنیده‌اید، اما نمی‌دانید چرا ای همه بحث پیرامون آن به وجود آمده، بهتر است ادامه مقاله را بخوانید تا کمی با این برنامه بیشتر آشنا شوید.

آنچه باید درباره حباب‌های سبز و آبی بدانید

آنچه باید درباره حباب‌های سبز و آبی بدانید

متن‌ها، تصاویر و ویدیوهای ارسالی شما برای سایر کاربران در پیام‌رسان پیش‌فرض اپل‌، یعنی iMessage، به صورت حباب آبی رنگ نمایش داده می‌شوند. ارسال و دریافت پیام در این سرویس هزینه‌ای ندارد و فقط کاربران به اتصال وای‌فای یا دیتای گوشی نیاز خواهند داشت.

اگر شما به کاربری که از پلتفرم آی مسیج استفاده نمی‌کند پیام دهید، پیام‌هایتان در حباب‌های سبز رنگ نمایش داده می‌شوند. برای مثال اگر متن، تصویر یا غیره را برای کاربران اندروید و افراد از طریق SMS/MMS ارسال کنید، حباب‌ها به صورت سبز رنگ خواهند بود. با این که در آمریکا و اروپا معمولا SMS یا پیام متنی استاندارد محدودیتی ندارد، اما این موضوع درباره کل دنیا صدق نمی‌کند. بنابراین برخی از کاربران آیفون مجبورند برای ارسال پیام به دوستان اندرویدی‌شان هزینه پرداخت کنند. بسته به اپراتورها، ارسال فایل توسط MMS ممکن است با فشرده شدن محتوا همراه باشد.

ارسال پیام از iMessage به iMessage مزایای دیگری نیز دارد. پیام‌ها در این حالت رمزگذاری می‌شوند و برنامه اعلان خوانده شدن پیام را نمایش می‌دهد و همچنین به شما نشان می‌دهد که طرف مقابل در حال نوشتن پاسخ است. در واقع کاربران آی مسیج از قابلیت‌هایی بهره‌مند هستند که شما آن‌ها را در برنامه‌هایی نظیر Whatsapp می‌بینید. اما وقتی حباب‌های پیام به رنگ سبز درآیند، دیگر خبری از این ویژگی‌ها نخواهد بود.

اگرچه شاید تصور کنید این موضوع از اهمیت زیادی برخوردار نیست، اما باید بگوییم که این ویژگی باعث به وجود آمدن شرایط نامطلوبی شده است. در واقع این قابلیت موجب شده کاربران آیفون دید منفی نسبت به مخاطبانی داشته باشند که پیام‌هایشان سبز رنگ می‌شود.

iMessage؛ ابزاری برای ایجاد اختلاف

iMessage؛ ابزاری برای ایجاد اختلاف

پیش از هرچیز باید بدانید که آی مسیج هنوز نسبت به سایر پلتفرم‌های ارسال پیام حرفی برای گفتن ندارد و افراد زیادی در کل جهان از آن استفاده نمی‌کنند. در حال حاضر رکورد بیشتری کاربر به واتس اپ مربوط می‌شود که بر اساس ادعای Statista در ماه فوریه سال ۲۰۲۲ تقریبا ۲ میلیارد کاربر فعال داشته است. WeChat با ۱.۲ میلیارد کاربر در رتبه دوم قرار دارد و Facebook Messenger (۹۸۸ میلیون کاربر)، QQ (۵۷۴ میلیون کاربر)، Snapchat (۵۵۷ میلیون کاربر) و Telegram (۵۵۰ میلیون کاربر) در رتبه‌های بعدی جای گرفته‌اند. متاسفانه هنوز داده‌های موثقی در خصوص iMessage وجود ندارد. برخی تعداد کاربران این پلتفرم را ۱.۳ میلیارد نفر تخمین می‌زنند، اما از آن جایی که آی مسیج برنامه SMS پیش‌فرض آیفون است، هر کاربری که یک پیام متنی دریافت کرده یا اسپمی برای‌اش ارسال شود ممکن است در این لیست جای گرفته باشد.

در حال حاضر در نقاط مختلف دنیا از پیام‌رسان‌های گوناگونی استفاده می‌شود. گفته می‌شود که واتس اپ در ۶۰ کشور بیشترین استفاده را دارد؛ اروپا، هند و آمریکای جنوبی از مهم‌ترین مناطقی هستند که افراد با این برنامه دست به ارسال پیام می‌زنند. ویچت پلتفرم اصلی کاربران چینی است و Viber هم بیشتر در بلغارستان، یونان و اوکراین استفاده می‌شود. تلگرام هم عموما در ارمنستان، اردن و کامبوج مورد استفاده قرار می‌گیرد.

جالب است بدانید که حتی در آمریکا، مهد آیفون، فیسبوک مسنجر پرطرفدارترین برنامه پیام‌رسان است. اما نسل زد (Generation Z) در حال جذب شدن به سوی پلتفرم انحصاری آیفون هستند. بر اساس تحقیقات مختلف مربوط به ژوئن ۲۰۲۰، حدود ۳۲ درصد افراد بالغ از فیسبوک مسنجر، ۲۰ درصد از اینستاگرام، ۱۷ درصد از آی مسیج و ۱۲ درصد از واتس اپ استفاده می‌کنند. کاربران ویچت، وایبر و تلگرام در ایالات متحده بسیار کم هستند و حدود ۲ درصد کاربران به سراغ آن‌ها می‌روند. در نتیجه شرایط در آمریکا با سایر نقاط جهان تفاوت‌های محسوسی دارد. پس همان‌طور که دیدید iMessage در میان آمریکایی‌ها هم هنوز محبوب‌ترین برنامه پیام‌رسان نیست.

آی مسیج؛ پدیده‌ای محبوب در بین نوجوانان آمریکایی

آی مسیج؛ پدیده‌ای محبوب در بین نوجوانان آمریکایی

کلید درک پدیده حباب سبز را می‌توان در تحقیقات Consumer Intelligence Research Partners پیدا کرد. این پژوهش نشان می‌دهد که خرید آیفون در بین افراد بین ۱۸ تا ۲۴ سال آمریکایی رشد چشم‌گیری داشته و حالا نوجوانان و جوانان تمایل بیشتری به محصولات اپل نشان می‌دهند. در واقع کاربری آيفون در میان نسل زد از ۴۷ درصد در سال ۲۰۱۸ به ۷۴ درصد در سال ۲۰۲۱ جهش داشته، اما این آمار برای افراد بالای ۲۴ سال در همین بازه زمانی تنها از ۳۴ درصد به ۴۰ درصد رسیده است. در بررسی‌های خود اپل ذکر شده که کاربران آیفون عمدتا از iMessage (۸۵ درصد کاربران) استفاده می‌کنند و از همین رو مدام تعداد کاربران آمریکایی این پلتفرم بیشتر می‌شوند. این موضوع به خصوص در بین قشر جوان‌تر جامعه بیشتر به چشم می‌آید.

با توجه به این رشد و شرایطی که آی مسیج در جامعه ایجاد کرده، اپل پافشاری بیشتری دارد که سرویس پیام‌رسان‌اش را به صورت انحصاری نگه دارد. ادی کیو (Eddy Cue)، معاون ارشد بخش نرم‌افزار و سرویس‌های اپل، تصمیم داشت در سال ۲۰۱۳ آی مسیج را روی اندروید نیز منتشر کند، اما سایر مدیران با این تصمیم مخالفت کردند. در حقیقت اپل دوست نداشت بی‌خیال چنین برنامه‌ای شود که می‌توانست نقطه قوت‌اش باشد.

جذب کاربران جوان آمریکایی که احتمالا به مشتری وفادار تبدیل می‌شوند، سودی سرشار را برای اپل به همراه دارد؛ حتی با این که آيفون و آی مسیج بازیگر اصلی در سطح جهانی نیستند. این موضوع می‌تواند زنگ خطری برای رقبای این شرکت نظیر گوگل، سامسونگ و سایر کمپانی‌های حوزه تکنولوژی باشد. پیش از هر چیز این اتفاق موجب می‌شود که رقبا در بین آمریکایی‌ها قشری را از دست بدهند که می‌توانستند سود هنگفتی برای‌شان داشته باشند. همچنین باید ذکر کنیم که وفاداری به برند محدود به تلفن‌های هوشمند نمی‌شود و کاربران معمولا به سوی استفاده از کامپیوتر، پلتفرم موسیقی، تلویزیون و فروشگاه‌های دیجیتالی برند مورد علاقه‌شان نیز جذب می‌شوند. در واقع برخی اوقات وفاداری به تعصب تبدیل می‌شود و کاربران بدون در نظر گرفتن برتری‌های فنی و مواردی از این قبیل، صرفا به سراغ برند مورد پسندشان می‌روند.

علاوه بر این، اهمیت و تاثیر درک برند (مجموعه احساس، تجربه و نظر مشتری درباره یک سرویس یا محصول برندی خاص) در مقیاس جهانی نباید نادیده گرفته شود. برندها و ترندهایی که در آمریکا سروصدا به پا می‌کنند، معمولا به اروپا و سایر نقاط جهان نیز می‌رسند. در حال حاضر سهم بازار اندروید به ۷۱ درصد می‌رسد که عددی قابل توجه است. این سیستم‌عامل در آفریقای جنوبی با ۸۸ درصد بیشترین نسبت سهم بازار را دارد ولی این رقم در آمریکا تنها ۴۰ درصد بوده و به مرور زمان کمتر و کمتر می‌شود. این تفاوت میان آمریکا و سایر نقاط جهان فقط به پیام‌رسان‌ها مربوط نمی‌شود. این اختلاف در حال گسترش در بین سیستم‌عامل‌های گوشی و دسکتاپ، تبلت‌ها و وسایل هوشمند خانه نیز معمول است. به طور کلی آمریکایی‌ها تمایل بیشتری به سمت محصولات اپل دارند.

بی‌توجه بودن شرکت‌های دیگر به رشد بیشتر طرفداران اپل در نسل زد آمریکا ممکن است در آینده برای‌شان گران تمام شود؛ حتی کمپانی‌هایی که در حال حاضر از سود بردن از بازار سایر کشورهای جهان هم لذت می‌برند، نباید خطری که بیخ گوش‌شان است را نادیده بگیرند.

مقالات مرتبط

راهکاری برای پایان دادن نگاه منفی به حباب‌های سبز

راهکاری برای پایان دادن نگاه منفی به حباب‌های سبز

در خصوص iMessage جالب است بدانید که به نظر نمی‌رسد پدیده حباب سبز ربطی به ویژگی‌های خاص برنامه داشته باشد. در واقع این که ویژگی‌های مشابه این پلتفرم در سایر برنامه‌ها نیز وجود داشته باشد مهم نیست. در واقع این انحصار تعمدی تکنولوژیکی اپل است که موجب شده در جامعه نگاه نسبت افرادی که پیام‌هایشان به شکل حباب آبی و سبز نمایش داده می‌شود، متفاوت باشد. تشویق گوگل برای ارائه یک رقیب اندرویدی نیز مسئله را حل نمی‌کند؛ چراکه این شرکت سابقه بدی در تقلیدهای مشابه در طی دهه گذشته داشته و به نظر نمی‌رسد در شرایط کنونی هم کاری از دست‌اش برآید. در واقع شما همین حالا هم می‌توانید برنامه‌های ترد پارتی (Third Party) مشابه (حتی با قابلیت‌های بیشتر) برای رد و بدل کردن پیام پیدا کنید که در سراسر دنیا نیز می‌توانند مورد استفاده قرار بگیرند.

گوگل در عوض باید اپل را ترغیب کند که برای ارتباط با کاربران اندرویدی به سراغ پشتیبانی از پیام‌رسانی RCS به عنوان جایگزینی برای ویژگی‌های SMS معمولی برود. RCS به لطف اضافه کردن برخی ویژگی‌هایی که در حباب سبزها در دسترس نیستند، کمک می‌کند که اختلاف میان آن‌ها با حباب‌های آبی رفع شود. با این حال باید گفت که RCS یک راهکار کلی در وسعت جهانی نیست و مدل گوشی و اپراتور شما نیز در این امر تاثیر دارند. روش دیگر نیز این است که اندرویدی‌ها اپل را ترغیب کنند که این پلتفرم را در اختیار آن‌ها نیز قرار دهد. اما با توجه به آن چه پیش‌تر در خصوص سال ۲۰۱۳ ذکر کردیم، وقوع چنین اتفاقی بعید به نظر می‌رسد.

گوگل ادعا می‌کند که اپل نوآوری را کنار گذاشته، چرا که از جدیدترین قابلیت‌های پیام‌رسانی پشتیبانی نمی‌کند. این نقد منصفانه است و گله‌ی دیگری که می‌توان از این شرکت آمریکایی کرد این است که همچنان در استفاده از اتصال Lightening سماجت به خرج می‌دهد. با این حال بعید به نظر می‌رسد اپل زیر بار این حرف‌ها و ادعاهای مربوط به نشان دادن رفتارهای غیر رقابتی برود و بخواهد موضع‌اش را در خصوص iMessage تغییر دهد. اما در مورد دوم می‌توان انتظار تغییر رویکرد را داشت. در مجموع شرکت‌های دیگر فعلا باید امیدوار باشند که شرایط کمی تغییر کند یا اپل تصمیماتی در خصوص از بین بردن اختلاف بین رد و بدل شدن پیام به صورت حباب‌های آبی و سبز بگیرد.

این بود هرآنچه باید درخصوص اهمیت iMessage می‌دانستید. امیدواریم این مقاله برای شما مفید واقع شده باشد. نظر شما درباره آی مسیج چیست؟ فکر می‌کنید اپل از این پلتفرم می‌تواند برای افزایش سهم بازار iOS استفاده کند؟ نظرات خود را در بخش کامنت‌ها با ما به اشتراک بگذارید.


سوالات متداول

iMessage چیست؟

آی مسیج پیام‌رسان پیش‌فرض اپل است که به می‌توان آن را جایگزین پیام‌های SMS دانست.

حباب‌های آبی و سبز در آی مسیج چه تفاوتی دارند؟

کاربرانی که به صورت iMessage به iMessage پیام‌های خود را رد و بدل می‌کنند، پیام‌هایشان به صورت حباب آبی رنگ نشان داده می‌شود. اما اگر بخواهید به مخاطبی که این پلتفرم را ندارد (مثل اندرویدی‌ها) پیام بدهید، حباب‌های سبز رنگ برایتان نمایش داده خواهد شد.

منبع
androidauthority

مهدی شریفی

یه دانشجوی خسته که زندگیش خلاصه میشه تو سینما، گیم و ادبیات + علاقه‌مند به فوتبال و آبی‌های لندن.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

محدودیت زمانی مجاز به پایان رسید. لطفا کد امنیتی را دوباره تکمیل کنید.

دکمه بازگشت به بالا