پردازندهآموزشسخت‌افزار

چرا استخراج بیت کوین لپتاپ شما را نابود می‌کند؟

استخراج بیت کوین یا ارزهای دیجیتال دیگر، با لپتاپ اصلا جور درنمی‌آیند.

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=”۱۰۰”]

استخراج بیت کوین با لپتاپ چه بلایی سر آن می‌آورد؟

لپ‌تاپ‌ها برای استخراج بیت کوین ساخته نشده‌اند

استخراج بیت کوین با لپتاپ فن آن را از بین می‌برد

استخراج بیت کوین با لپتاپ عمر باتری را به واسطه گرمای بیش از حد، کوتاه می‌کند

لپتاپ‌ها به درد استخراج بیت کوین نمی‌خورند

[/box]

حتی لپتاپ‌های بسیار قدرتمند گیمینگ هم نمی‌توانند برای استخراج بیت کوین یا هر ارز دیجیتال دیگری به صورت ۲۴ ساعته کار کنند. اگر می‌خواهید به سخت افزار لپتاپ خود آسیب بزنید و آن را نابود کنید، می‌توانید با آن ماین کنید. در واقع، ماین کردن یکی از ساده‌ترین و راحت‌ترین راه‌های آسیب زدن به لپتاپ‌تان است. همچنین با این کار، چیز خاصی هم نصیبتان نخواهد شد. اگر دوست دارید که بدانید مقوله‌ی استخراج ارزهای دیجیتال چرا اینقدر با لپتاپ (گوشی که دیگر جای خود) سر جدال دارد، مطلب امروز ما در مجله اینترنتی گوشی‌پلازامگ را به هیچ وجه از دست ندهید.

استخراج بیت کوین با لپتاپ چه بلایی سر آن می‌آورد؟

پروسه‌ی استخراج بیت کوین یا اتریوم یا هر ارز دیجیتال دیگر که از شیوه‌ی اثبات کار یا proof of work استفاده می‌کند، تا حدودی شبیه به حدس زدن ترکیبِ یک قفل است. در یک قفل سه تامبلر، قطعا با ۱۰۰۰ بار تلاش، ترکیب مناسب را پیدا خواهید کرد و قفل را باز خواهید کرد. زیرا بین اعداد ۰ تا ۹۹۹ فقط ۱۰۰۰ ترکیب عددی وجود دارد. اگر فقط یک رقم به آن اضافه کنید، یک مرتبه، ۱۰۰۰ ترکیب جدید به لیست ترکیب‌های احتمالی اضافه خواهد شد.

بیشتر بخوانید:

حالا یک پازل رمزگذاری شده با میلیاردها یا تریلیون‌ها ترکیب ممکن را تصور کنید که به طور مداوم باید به حدس زدن آن‌ها ادامه دهید تا ترکیب مناسب را سرانجام به دست بیاورید و قفل، باز شود. ماینینگ یا استخراج بیت کوین و ارزهای دیگر نیز دقیقا همین است: یک تایید تراکنش محاسباتی ظاهرا پیش پا افتاده، همراه با یک بازی حدس زدن بسیار سخت و بی‌رحمانه که در آن هرکس سریع‌ترین سیستم رایانه را داشته باشد، بیشترین شانس را دارد که زودتر از بقیه به ترکیب عددی مناسب برسد. جایزه‌ی این رقابت نیز بیت کوین، اتریوم یا هر ارز دیجیتال دیگری است که استخراج شده است.

پردازنده‌های گرافیکی یا GPU یکی از اجزای کامپیوترها هستند که برای استخراج رمزارزهای محبوب کنونی، بهترین عملکرد را از خودشان نشان می‌دهند و همچنین، با نهایت قدرت خود کار می‌کنند تا به اعداد و ارقام مورد نیاز دست پیدا کنند، گرما تولید کنند و هر مؤلفه دیگری را که از GPU پشتیبانی می‌کند، به حداکثر توان خود برسانند. اما این موضوع، لزوما مشکل چندان بزرگ خاصی برای پردازنده‌های گرافیکی سیستم‌های دسکتاپ نیست.

یک پردازنده گرافیکی که برای ماینینگ استفاده می‌شود، اگر به درستی خنک شده باشد، ممکن است هنوز عمر زیادی در پیش داشته باشد. با این حال، یک لپ تاپ بسیار متفاوت از دستگاه ماینینگ است. همچنین، شما می‌توانید برای دستیابی به پاسخ این سوال که آیا خرید GPU دست دوم کار کرده از استخراج کنندگان ارزهای دیجیتال کار عاقلانه‌ای است یا خیر، به این لینک مراجعه کنید.

لپ‌تاپ‌ها برای استخراج بیت کوین ساخته نشده‌اند

اغلب لپتاپ‌ها حتی لپتاپ‌های High end که برای اهداف گیمینگ و یا انجام کارهای پرمصرف و سنگین دیگری نظیر ادیت و تدوین حرفه‌ایِ ویدئوهای سنگین ساخته شده‌اند نیز برای اینکه همیشه و به طور ۲۴ ساعته در پیکِ مصرف خود قرار داشته باشند و با حداکثر توانی که در اختیار دارند کار کنند، ساخته نشده‌اند. در واقع به جای این کار، هر زمانی که واقعا نیاز باشد، سطح عملکرد را ارتقاء می‌دهند و در سایر اوقات، سطح عملکرد، قدرت و گرما را در پایین‌ترین حد ممکن نگه می‌دارند.

حتی انجام کارهایی که نیاز به بارگذاری‌های سنگین دارند، نظیر انجام بازی‌های AAA گرافیکی برای ساعت‌های طولانی، عملکرد CPU و GPU سیستم شما را به ۱۰۰ درصد نمی‌رسانند. در واقع، برای اجرای چنین بازی‌هایی برای مدت طولانی یا انجام هر کار پرتقاضای دیگری، بارگذاری به صورت پویا یا داینامیک انجام می‌شود. این کار می‌تواند فرصت‌های هرچند کوتاهی برای کاهش گرما به وجود بیاورد.

کارهای دیگری نظیر ویرایش ویدیو و حتی پروژه‌های ویدیویی رمزگذاری شده نیز به پای استفاده‌ی مداوم و پایدار از سیستم که در استخراج ارزهای دیجیتال انجام می‌شود، نمی‌رسند. با این اوصاف، می‌توان گفت استخراج بیت کوین یا ارزهای دیجیتال دیگر با لپتاپ‌ (هرچقدر هم که قدرتمند و های اند باشد) بیشتر شبیه یک آزمایش شکنجه برای اجزا و قطعات داخلی آن است. این کاری است که ممکن است برای مدت ۲۴ ساعت انجام دهید تا مطمئن شوید همه چیز به درستی کار می‌کند. اما بعد از آن، دیگر هیچ وقت مثل قبل قادر به استفاده از سیستم خود نخواهید بود.

لپ‌تاپ‌هایی وجود دارند که به‌عنوان ایستگاه‌های کاری اعداد کوچک طراحی شده‌اند. اما بهتر است این رایانه‌ها به جای رایانه‌های همراه، به عنوان «قابل حمل» توصیف شوند.برخی از این لپ‌تاپ‌ها دارای پردازنده‌های رومیزی سوکتی هستند که برای مکش برق از پریز دیواری طراحی شده‌اند و واقعا محدودیت‌های حرارتی را برطرف می‌کنند. اگر یکی از این غول‌ها را در اختیار نداشته باشید، احتمالا لپ‌تاپ شما برای تحمل استرس و فشار ماینینگ ساخته نشده است.

استخراج بیت کوین با لپتاپ فن آن را از بین می‌برد

چرا استخراج بیت کوین لپتاپ شما را نابود می‌کند؟

لپتاپ‌های مدرن امروزی، دیگر اجزای متحرک چندان زیادی ندارند. هارد دیسک‌های مکانیکی و درایوهای نوری به سرعت در حال کنار گذاشته شدن هستند، اما کامپیوترها همچنان از فن‌های چرخان برای به جریان انداختن هوا در سیستم و حمل گرما به بیرون استفاده می‌کنند. هرچه فن سیستم شما سریع‌تر و طولانی‌تر در حال چرخیدن و کار کردن باشد، زودتر خراب می‌شود و زودتر هم باید آن را تعویض کنید.

در دنیای کامپیوتر، تعویض کیس دسکتاپ یا فن پردازنده (از شدت سادگی) نسبتا بی‌اهمیت است. اما لپ‌تاپ‌ها از اجزای خنک کننده‌ی بیرونی یا خارج از قفسه استفاده نمی‌کنند. بنابراین نباید انتظار نداشته باشید که بتوانید آن ها را به راحتیِ سیستم‌های دسکتاپ جایگزین کنید.

لپ‌تاپ‌های مدرن امروزی این قابلیت را دارند که به‌ صورت پویا سرعت فن را برای مطابقت با بار حرارتی، تنظیم کنند. حتی برخی از آن‌ها فن را زمانی که سیستم فقط تحت بار سبک است، خاموش می‌کنند. اما اگر در حال استخراج ارزهای دیجیتال هستید، فن لپتاپ‌تان همیشه با حداکثر سرعت و توانی که در اختیار دارد، در حال زجر کشیدن خواهد بود.

استخراج بیت کوین با لپتاپ عمر باتری را به واسطه گرمای بیش از حد، کوتاه می‌کند

همه‌ی ما می‌دانیم که گرما قاتل باتری است. از سوی دیگر، در بخش قبل دانستیم که فن لپتاپ برای خنک کردن اجزای داخلی آن در هنگام استخراج بیت کوین پاسخگو نیست. بله، در این میان همان اتفاقی که فکر می‌کنید، رخ می‌دهد. یعنی باتری لپتاپ‌تان به خاطر اینکه به طور مداوم در معرض گرما قرار داشته، دچار آسیب دیدگی می‌شود و در کنار اینکه عمر آن کاهش می‌کند، شارژدهی مناسبی هم دیگر نخواهد داشت.

در حالی که اکثر قطعات الکترونیکی شما تا زمانی که در محدوده‌ی معتدل درجه بندی شده‌ی ایمن قرار داشته باشند، احتمالا عملکرد خوب خود را حفظ خواهند کرد، یکی از اجزایی که ممکن است به خاطر استخراج بیت کوین دچار آسیب دیدگی جدی شود، باتری آن است. به طور کلی، باتری لپتاپ‌ها نمی‌تواند گرما را به خوبی تحمل کند. باتری‌های لیتیوم یونی بسته به کاربرد خاص و توصیه سازنده، باید در دمای بین -۲۰ درجه سانتیگراد تا ۶۰ درجه سانتیگراد کار کنند.

در صورتی که در دمایی بالاتر از آن قرار گیرند، به دلیل اثری که به عنوان پیری حرارتی شناخته می شود، تخریب می‌شوند و طول عمر آن‌ها کوتاه می‌شود. در سال ۲۰۱۸ پژوهشگری به اسم Shuai Ma همراه با همکارانش، مقاله‌ای درمورد تاثیر گرما و ارتباط آن با باتری‌های لیتیوم یونی منتشر کردند که می‌توانید با مراجعه به این لینک اطلاعات بیشتری درمورد آن به دست بیاورید. آن‌ها به تحقیقاتی اشاره می‌کنند که نشان می‌دهد باتری‌های لیتیومی که برای چند روز در دمای ۷۵ درجه سانتیگراد قرار می‌گیرند، دچار آسیب دیدگی‌های شدیدی می‌شوند و به شدت تخریب می‌شوند.

در حالی که این تحقیقات و نتایج دیگر، لزوما بدین معنی نیستند که دمای بالای لپتاپ شما به سرعت و در عرض چند روز می‌تواند باتری آن را از کار بیاندازد، اما این نکته را نباید فراموش کنید که اجزایی نظیر GPU می‌توانند به دمایی نزدیک به ۱۰۰ درجه برسند؛ به خصوص در لپتاپ‌هایی که برای انجام کارهایی فراتر از توانشان یعنی استخراج بیت کوین به کار گرفته می‌شوند. در این صورت، عملکرد آن‌ها معنی “امن” خودش را از دست خواهد داد و با گرم شدن بیش از حد، سایر اجزا را دچار مشکل خواهد کرد.

لپتاپ‌ها به درد استخراج بیت کوین نمی‌خورند

حتی با صرف نظر از این واقعیت که استفاده از لپ‌تاپ به‌ عنوان یک دستگاه ماینینگ ممکن است آن را به خطر بیاندازد، به طور کلی لپ‌تاپ‌ها سیستم‌های ماینینگ خیلی خوبی نیستند و چندان به درد استخراج بیت کوین یا حتی ارزهای دیجیتال دیگر نمی‌خوردند. با این کار، لپ‌تاپ شما در نقطه‌ای که سیستم خنک‌کننده‌ی آن دیگر نمی‌تواند دما را کنترل کند، شروع به کاهش عملکرد و افت شدید می‌کند.

اما نکته‌ای که شاید از همه‌ی این موارد مهم‌تر باشد، این است که از نظر محیط زیستی و انرژی، لپتاپ‌ها برای استخراج ارزهای دیجیتال دستگاه‌های چندان کارآمدی نیستند. حتی اگر فرض کنیم که یک لپتاپ معمولی از سرعت کافی برای ماین بیت کوین یا ارزهای دیگر برخوردار باشد و مشکلات فن و باتری و گرما و موارد دیگر را هم در نظر نگیریم، به احتمال قطع به یقین، برقی که برای این کار مصرف کرده، از پول یا ارزی که به دست آورده، کم‌تر خواهد بود. پس لپتاپ‌ها اساسا دستگاه‌های مناسبی برای ماین کردن نیستند.

قطعا یک دلیل کاملا منطقی وجود دارد که ماینرها از ASIC (مدارهای مجتمع ویژه) و یا مدل‌های خاصی از GPU با قدرت، هزینه و نسبت عملکرد مناسب استفاده می‌کنند. ابزارها و حاشیه‌های ماینینگ در حال حاضر بسیار کم است. بنابراین، استفاده از هر دستگاهی که برای ماینینگ مناسب نیست مانند لپ‌تاپ، منطقی نیست. در غیر این صورت، همه ما با یک لپتاپ گیمینگ می‌توانستیم هر ماه چند ده میلیون تومان بیت کوین به جیب بزنیم! اما به این راحتی‌ها هم نیست.

عرفان رحیمی صادق

نزدیک به ۸ ساله که کار تولید محتوا رو به عنوان علاقه دنبال می‌کنم و زمینه کاری مورد علاقه خودم رو هم فناوری انتخاب کردم. تماشای فیلم و سریال و گاهی هم گیم، سرگرمی‌های بنده است D:

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

محدودیت زمانی مجاز به پایان رسید. لطفا کد امنیتی را دوباره تکمیل کنید.

دکمه بازگشت به بالا