آموزشعکاسی

نویز در عکاسی

بسیاری از عکاسانی که با دوربین‌های دیجیتال عکاسی می‌کنند، به احتمال زیاد حداقل یک بار نویز را در عکس‌های خود مشاهده کرده‌اند.

همان نقطه‌های ریز و رنگی که در کادر عکس پراکنده هستند و کیفیت عکس را تا حد قابل توجهی پایین می‌آورند.مخصوصاً این نویزها در فضاهای تاریک بیشتر هم می‌شوند و در عکاسی لنداسکیپ کاهش این نویزها بسیار اهمیت بالایی دارد. تمامی وسایل دیجیتال نویز را ایجاد می‌کنند و این مسئله فقط مختص به دوربین عکاسی نمی‌باشد. اما سوالی که مطرح می‌شود این است که چگونه می‌توان این نویزها در عکس کاهش داد؟ چه چیزی باعث به وجود آمدن نویز می‌شود؟

نویز در عکاسی

نویز و علت ایجاد آن

نویزها دقیقاً مانند صدای خش خش در یک آهنگ یا هر سیستم صوتی هستند که کیفیت کار را پایین می‌آورد. نویزها در دوربین عکاسی انواع گوناگونی دارند از جمله نویز الگوی ثابت، نویز نامنظم و نویز خطی یا نواری.همیشه مقداری از نویز در سیستم‌هایی که سیگنالی را دریافت می‌کنند وجود دارد که در دوربین‌های دیجیتال این سیگنال، نوری است که حسگر حساس به نور برخورد می‌کند.

به صورت کلی علت ایجاد نویز میدان مغناطیسی و وسایل به کار رفته در دستگاه‌های دیجیتال و همچنین عوامل محیطی یا حتی گرمای بیش از حد است. دانستن نوع نویز در کاهش و یا رفع کردن آن می‌تواند بسار موثر باشد. سیستم الکترونیکی داخلی دوربین تنها باید الگوی نویز را تشخیص دهد تا میزان آن را در نتیجه نهایی کاهش دهد.

نویز در عکاسی

انواع نویز و علت ایجاد شدن آن‌ها

علت ایجاد نویز نامنظم رابطه مستقیم با سرعت حساسیت دارد و شکل ظاهری این نویز مرتباً تغییر می‌کند حتی اگر در تمامی عکس‌ها تنظیمات دوربین یکسان باشد.

نویز الگوی ثابت معمولاً در زمانی ایجاد می‌شود که نوردهی بسیار بلند مدت باشد با درجه‌های بالای رنگ‌ها بیشتر می‌شود.

ایجاد شدن نویزهای نواری به عملکرد دوربین بستگی دارد. فرآیند به وجود آمدن این نوع از نویز به این گونه است که در حین عکاسی اطلاعات از روی حسگر نوری خوانده می‌شود و بدین ترتیب نویز توسط دوربین ایجاد می‌شود. نویزهای نواری در حساسیت‌های بالا و معمولاً در سایه‌ها بیشتر قابل مشاهده می‌باشند.

نویز در عکاسی

در بین تمامی این نویزها، نویز الگوی ثابت نسبت به بقیه ناخوشایندتر و بدتر بنظر میرسد اما نکته حائز اهمیت این است که این نوع از نویز راحت‌تر رفع می‌شود زیرا دارای یک الگوی ثابت است. در دنیای عکاسی امروزه، نویز نامنظم نسبت به دیگر نویزها یک مشکل به حساب می‌آید. نامطلوب ترین نوع نویز نوع نامنظم است، زیرا رفع کردن آن دشوارتر می‌باشد و همچنین با کاهش کیفیت عکس شدید مواجه می‌شوید. نکته مهمی که در این نویز وجود دارد این است که کامپیوترها معمولاً نمی‌توانند این نویز را از بافت تصویر تشخیص دهند، و بدین ترتیب زمانی که شما نویز نامنظم را از تصویر حذف کنید بخش زیادی از بافت مطلوب عکس را از دست می‌دهید.

نویز در عکاسی

عوامل تاثیر گذار بر نویز

  • روشنایی

یکی از عواملی که بر نویز تاثیر گذار می‌باشد نور و روشنایی است. برای کاهش نویز می‌بایست نسبت سیگنال به نویز بیشتر باشد و نکته بسیار مهم این است که نویز هیچ گاه از بین نمی‌رود و همیشه وجود خواهد داشت. اما این وجود داشتن همیشگی باعث کم شدن کیفیت عکس شما نخواهد شد، در صورتی که بتوانید مقدار سیگنالی(که در عکاسی، نور می‌باشد) را به حد مناسبی برسانید. زمانی که نور به سلول‌های سنسور دوربین تابیده می‌شود آنها فعالیتشان را شروع می‌کنند. اگر در این حالت نور دریافتی، نور مناسبی باشد سیگنالی که توسط سلول‌ها ارسال می‌شود قوی خواهد بود در نهایت نسبت سیگنال به نویز افزایش میابد و نویزی در کادر عکس شما دیده نمی‌شود.

نویز در عکاسی

  • اندازه سنسور

اندازه سنسور‌ها نیز در نویز تاثیر گذار است و تفاوت بسیاری بین سنسورهای کوچک و بزرگ در ایجاد شدن نویز وجود دارد. سنسورهای کوچک دارای پیکسل‌های زیادی می‌باشند و نویز بیشتری را نسبت به یک سنسور بزرگتر با همان مقدار پیکسل ایجاد می‌کنند تنها دلیل آن این است که در سنسورهای کوچک پیکسل‌ها به شکل متراکم در کنار یکدیگر قرار گرفته‌اند و همین مسئله موجب به وجود آمدن تداخل در سینگال می‌شود.

در سنسورهای بزرگتر پیکسل‌های بزرگتری وجود دارد که به دلیل همین بزرگی این پیکسل‌ها می‌توانند نور بیشتری را جذب کنند که باعث می‌شود سیگنال ارسالی قوی‌تر و در نتیجه نویز کاهش پیدا کند. در کل دوربین‌هایی که سنسورهای بزرگتری دارند نویز کمتری را ایجاد می‌کنند.

نویز در عکاسی

  • مقدار ایزو

یکی از مهم ترین عواملی که با ایجاد شدن نویز رابطه مستقیم دارد ایزو می‌باشد. هر چه مقدار ایزو را بالاتر ببریم میزان حساسیت سنسور به نور نیز بیشتر می‌شود. هر اندازه که ایزو بیشتر باشد سیگنال دریافتی دوربین را تقویت می‌کند اما نکته بسیار مهم این است که به همان مقدار در کادر عکس شما نویز ایجاد می‌کند. همچنین اگر در محیط‌های تاریک اندازه ایزو را افزایش دهید شاهد مقدار زیادی از نویز در عکس خود خواهید بود.

نویز در عکاسی

  • دوربین

 دوربین انتخابی شما در کاهش نویز و نتیجه عکس شما تاثیر گذار است. همان‌طور که پیش تر گفته شد هر چقدر که اندازه سنسور بزرگتر باشد مقدار سیگنال دریافتی قوی‌تر و در نهایت نویز کاهش میابد و اما دوربین‌هایی که سنسورهای بزرگتری را دارا می‌باشند نویز کمتری را ایجاد می‌کنند نکته حائز اهمیت دیگر انتخاب دوربین به کیفیت الکترونیک و قطعات آن برمی‌گردد.

نویز در عکاسی

  • نور مصنوعی

مقدار ایزو و زمان نوردهی بالا، نویز را در تصویر افزایش می‌دهد که همین مسئله در تاریکی بسیار مشکل ساز خواهد بود. به همین دلیل بهتر است که از نور فلاش استفاده کنید. اما شاید شما هم شنیده باشید که نور ایجاد شده توسط فلاش معمولاً مناسب نمی‌باشد و بهتر است که از سافت باکس و یا رفلکتور استفاد نمایید. (ترجیحاً در وهله اول فلاش را اولویت خود قرار ندهید)

نویز در عکاسی

بیشتر بخوانید:

سخن آخر

موارد ذکر شده در کاهش نویز بسیار کاربردی می‌باشد اما اگر شما یک عکاس مبتدی هستید و به تازگی شروع به عکاسی کرده‌اید بهتر است در شرایط‌های متفاوت عکاسی کنید و در هر محیط خاص چندین و چند بار تنظیمات دوربین خود را عوض کنید تا در این کار خبره شوید همچنین سعی کنید که با تنظیمات و ویژگی‌های دوربین خود از قبیل اندازه سنسور، ساختار داخلی و … آشنا شوید.

تیم تحریریه مجله

یه تیم کوچیک ولی با اهداف بزرگ. همه سعیمون رو می‌کنیم تا بهترین و باارزش‌ترین محتوا رو تقدیمتون کنیم. یادتون نره حتما نظرتونو کامنت کنین برامون 🙏❤️

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا