برنامه و بازیآموزش

پلتفرم No-code چیست و چه تاثیری در آینده تکنولوژی خواهد داشت؟

هر شخصی که به آینده نرم افزار و نحوه تعامل ما با رایانه ها در چند سال آینده علاقه مند باشد، با فناوری‌ای با عنوان پلتفرم های توسعه نرم افزار «No-code» یا «بدون کد» مواجه شده یا خواهد شد ( بودن یا نبودن علامت «-» اهمیتی ندارد). پلتفرم های No-Code فقط مربوط به تکنولوژی آینده نیستند بلکه در حال حاضر نیز در دسترس ما قرار دارند. در این مقاله قصد داریم تا به بررسی توسعه نرم افزار به روش No-code یا بدون کد بپردازیم و با پلتفرم‌ های آن بیش تر آشنا شویم.

[box type=”shadow” align=”alignright” class=”” width=”100%”]

دسترسی سریع

No-code چیست؟

ابزار های No-code چگونه کار می کنند؟

مثال هایی از پلتفرم های No-code

     ابزارهای وب سایت ساز

     ابزار های automation یا خودکارسازی

     ابزار های توسعه یا development

محدودیت های No-code

[/box]

No-code چیست؟

در ساده ترین حالت، No-code دقیقاً همان چیزی است که از اسمش به نظر می رسد یعنی برنامه نویسی بدون استفاده از کد. این موضوع می تواند شامل وب‌ سایت‌ ها، برنامه‌ های موبایل، برنامه‌ های دسکتاپ یا حتی صرفاً اسکریپت‌ ها باشد. این بدان معناست که هر کسی، حتی نویسندگان حوزه فناوری که شاید از دانش تکنولوژی برخوردار نباشند، می‌توانند برنامه ای را به صورت آنلاین یا بر روی لپ‌ تاپ خود بسازند و به طور منطقی از آن برنامه انتظار داشته باشند که کار کند.

No-code اغلب به عنوان آینده کد نویسی مورد ستایش قرار می گیرد، به ویژه توسط شرکت هایی که آن را ارائه می دهند، این شرکت ها شعارهایی هم چون «دموکراتیزه کردن اینترنت» و «همه می توانند سازنده باشند» را در تبلیغات خود به کار می برند . با این حال، می توان گفت که این ادعاها تا حدودی هم حقیقت دارند.

تا چند سال پیش، اگر ایده ای برای یک اپ یا بازی یا یک برنامه ی واقعاً خوب داشتید، تنها راه برای رسیدن به آن ایده این بود که یا برنامه نویسی بلد باشید(و خوش شانس باشید که زبان برنامه نویسی که به آن تسلط دارید مرتبط با کاری که می خواهید انجام دهید باشد) یا مایل باشید که برنامه نویسی را  یاد بگیرید. البته اگر سرمایه کافی داشتید گزینه دیگری هم پیش روی شما وجود داشت، این که کسی را استخدام کنید تا این کار را برای شما انجام دهد. تقریبا تمام گزینه های موجود به همین چند مورد خلاصه می شد.

اما در حال حاضر دیگر تنها گزینه های پیش روی ما همین چند راه نیستند. اکنون، به جای یادگیری یک زبان برنامه نویسی کامل (یا حتی چندین زبان برنامه‌نویسی)، فقط لازم است قبل از اینکه روی هر ایده ای که به ذهنتان می رسد کار کنید، یاد بگیرید که یک برنامه چگونه کار می کند. البته برای رسیدن به موفقیت در این زمینه نیز داشتن پشت کار و سخت کوشی بسیار مهم هستند اما  بار دانش فنی مورد نیاز به میزان قابل توجهی کاهش یافته است.

بیشتر بخوانید

ابزار های No-code چگونه کار می کنند؟

موضوعاتی که تا به این جا درباره آن ها صحبت شد و ما را به تعریفی می‌ رساند که زیاد درباره آن صحبت نمی‌شود، اگرچه ابزارهای No-code، ساختن یک برنامه یا وب‌ سایت را ساده تر می‌کنند، اما باعث نمی شوند این کار کاملا بدون دردسر باشد. حتی ساده‌ ترین ابزارها نیز مستلزم این هستند که نحوه ی عملکرد آن ها را یاد بگیرید، و هم چنین لازم است کمی دانش خود را در زمینه تکنولوژی نیز افزایش دهید. یک مثال ساده می تواند این باشد که هنگام ایجاد یک وب سایت  از چگونگی عملکرد اینترنت آگاهی داشته باشید.

با این حال، استفاده از No-code هم چنان بسیار ساده‌ تر از ایجاد یک برنامه از صفر است، حتی اگر زمان و تلاش لازم برای یادگیری برنامه‌ نویسی را هم در نظر نگیرید.

بیشتر ابزارهای No-code به جای استفاده از یک رابط خط فرمان (Command-line) یا محیط برنامه نویسی IDE با متن های رنگی، از یک رابط drag & drop (کشیدن و رها کردن) یا قرار دادن کلمات ساده ای که حتی ممکن است آن ها را از زمان مدرسه به خاطر داشته باشید استفاده می کنند.

نحوه کار ابزارهای no-code

شما به هر صورتیکه می خواهید اطلاعات را وارد میکنید، اتفاقی که می افتد این است که ابزار No-code ورودی ساده شده شما را درست شبیه به عملکرد یک مفسر به کد «واقعی» تبدیل می کند. شما ممکن است به زبان پایتون یا ++C یا هر زبان برنامه نویسی دیگری که نوع برنامه شما به آن نیاز دارد کار نکنید، اما مفسر شما به به زبانی که مورد نیاز برنامه است کار ها را انجام می دهد.

مثال هایی از پلتفرم های No-code

ممکن است مواردی که در بالا به آن ها اشاره کردیم هنوز کمی انتزاعی و دور از ذهن به نظر برسند، بنابراین بهتر است به چند نمونه از پلتفرم‌ های واقعی No-code بپردازیم تا تصور بهتری در مورد کارهایی که این پلتفرم ها می‌ توانند انجام دهند به دست آورید.

ابزارهای وب سایت ساز

احتمالاً برخی از محبوب ترین ابزارهای No-code، ابزار های وب سایت ساز (Website bilder) هستند. بسیاری از افراد یا کسب‌ و کارهای کوچک سایت‌ های ساده خود را با استفاده از سرویس‌ هایی مانند Wix یا Squarespace d راه‌ اندازی کرده‌ اند، چیزی که می توان گفت حدود یک دهه پیش حتی غیرقابل تصور بود. در آن زمان، HTML و CSS از حداقل مهارت های مورد نیاز برای ساخت وب سایت بود که باید آن ها را یاد می گرفتید. البته فراگیری این مهارت ها هم چنان می توانند بسیار مفید و کاربردی واقع شود اما مانند قبل ضروری محسوب نمی شود.

ابزارهای سایت ساز no-code

اکنون می‌توانید تنها در عرض چند ساعت صفحه وبی با ظاهری زیبا داشته باشید، البته اگر با برنامه آشنایی کافی را داشته باشید حتی ممکن است به زمان بسیار کمتری نیاز داشته باشد. و جالب است بدانید صفحه ای که می سازید فقط یک صفحه استاتیک یا ایستا نخواهد بود. اکثر ابزار های وب سایت ساز از انواع جالبی از پلاگین ها برخوردار هستند، از دکمه های ثبت نام در خبرنامه گرفته تا فروشگاه های اینترنتی کامل. این که بسیاری از مشاغل حرفه ای که شاید تصورش را هم نکنید تا چه حد از این ابزارها استفاده می کنند احتمالا شما را متعجب خواهد کرد.

ابزارهای automation یا خودکارسازی

بخش بزرگ دیگری از مارکت No-code متعلق به ابزارهای خودکارسازی مانند Zapier یا IFTTT می باشد. به نوعی، این ابزارها به دلیل این که بسیار ساده هستند احتمالاً بهترین مقدمه برای نحوه عملکرد No-code به شمار می روند. در اکثر موارد، تنها کاری که انجام می دهند این است که اجازه می دهند یک برنامه با برنامه دیگر ارتباط برقرار کند.

برای مثال، می‌ توانید این ابزار ها را به صورتی تنظیم کنید که هر بار که سندی را در دراپ‌ باکس (Dropbox) ایجاد می‌کنید، پیامی در اسلک (Slack) ارسال شود یا برعکس. یکی دیگر از کاربردهای محبوبی که دارند استفاده از آن ها برای پشتیبان گیری از عکس است، بنابراین هر بار که در یک عکس در فیس بوک تگ می شوید، یک نسخه از آن عکس به دراپ باکس شما ارسال می شود.

ابزار خودکارسازی no-code

اگرچه این ابزار ممکن است تا حدودی ابتدایی به نظر برسد، اما ابزارهای خودکارسازی هم برای افراد و هم برای شرکت ها صرفه جویی زیادی در زمان را به همراه دارند. این ابزارها نیاز به انجام برخی کارها به صورت دستی را از بین می برند و با تبدیل آن ها به حالت خودکار، اطمینان حاصل می کنند که هیچ وقت انجام آن کار را فراموش نکنید. اگر تا به حال استفاده از این ابزارها را امتحان نکرده اید، بد نیست بدانید ابزارهایی بسیار سرگرم کننده و کاربردی هستند.

بیشتر بخوانید

ابزارهای توسعه یا development

آخرین مجموعه  از ابزارهای No-code که به بررسی آن ها می پردازیم کمی سخت تر هستند. ما هر ابزاری را که بتواند یک برنامه برای دسکتاپ یا موبایل بسازد در این بخش جای داده ایم. ابزارهای توسعه یک دسته بندی بزرگ به حساب می آیند و ممکن است ما نتوانیم در این بخش به همه ی موارد مربوط به آن به طور کامل بپردازیم، اما به طور خلاصه، می توان گفت این روزها تقریباً هر نوع برنامه ای را می توان بدون استفاده از کد ساخت.

پلتفرم unity

به عنوان مثال، می‌ توانید با استفاده از یک برنامه‌ ساز مانند AppyPie یا NativeScript یک برنامه ساده برای Android یا iOS بسازید. حتی می توانید با استفاده از پلتفرم هایی مانند Unity یا Unreal Engine بازی‌ های کاملی را بسازید. هر ماه تعداد بی پایانی از ابزارهای No-code جدید  در راستای برآورده کردن خواسته های بخصوص افراد و موقعیت های خاص منتشر می شوند. توصیه می کنیم برای یک بررسی کلی، به این لیست مراجعه کنید.

محدودیت های No-code

با این حال، با وجود تمامی مواردی که به آن ها اشاره کردیم، No-code قطعاً دارای محدودیت هایی نیز هست. به طور کلی، هر چه چیزی که در حال ساخت آن هستید پیچیده‌ تر باشد، ابزاری که استفاده می‌ کنید هم پیچیده‌ تر خواهد بود. به عنوان مثال، یک اسکریپت ساده که یک فایل دراپ‌باکس را در گوگل درایو کپی می کند، می تواند تنها در چند دقیقه جمع و تکمیل شود. اگر تعداد زیادی اطلاعات فرعی (qualifiers) را به پروژه اضافه کنید که برای مثال برای فایل هایی که زیر 2 مگابایت نیستند  یا بدون فایل تصویر هستند مشکل و محدودیت ایجاد می کند، باید آماده باشید که مانند یک برنامه نویس فکر کنید.

بسیاری از برنامه هایی که ذکر کردیم از بسیاری از اصول اساسی زبان های برنامه‌نویسی بصری یا ویژوال مانند Scratch استفاده می کنند. اگرچه این زبان ها به طور کلی بعنوان یک روش خوب یادگیری نحوه برنامه نویسی برای برای کودکان به جای یادگیری زبان های کامل برنامه نویسی در نظر گرفته می شوند، اما مهم این است که هم چنان برنامه نویسی به حساب می آیند و شما باید خودتان را با این نوع تفکر سازگار نمایید.

برنامه نویسی ویژوال scratch

برای مثال، هنگام ایجاد یک اسکریپت، باید به طور متوالی به مواردی مثل «اگر این اتفاق رخ دهد، منجر به چه اتفاقی می شود.» فکر کنید و به تجزیه و تحلیل اتفاقات مختلف طی نوشتن اسکریپت بپردازید. این کار تا حدودی ساده است، اما شما هم چنین باید به اثرات غیر مستقیم و به اصطلاح اثرات دنباله دار هم توجه داشته باشید، به‌ ویژه زمانی که در حال ایجاد زنجیره‌ای از عبارات شرطی هستید.

این موضوع بیشتر به جنبه انتزاعی مزیت دانستن مفاهیم برنامه نویسی اشاره داشت، یک جنبه عملی نیز برای این موضوع وجود دارد آن هم این است که هرچه بیشتر در مورد برنامه‌نویسی بدانید، کار کردن با این ابزارها برایتان ساده تر خواهد بود. ابزارهای وب سایت ساز یک مثال عالی برای این موضوع هستند، در عین حال که این ابزار ها ساخت یک وب سایت را بدون داشتن هیچ گونه دانشی در زمینه CSS یا HTML آسان و قابل انجام می کنند، اما اگر به آن ها تسلط داشته باشید کار شما بسیار بسیار ساده تر خواهد بود. هم چنین با داشتن دانش این زبان ها می توانید مواردی را که مورد پسندتان نیست به دلخواه تغییر دهید.

همین امر در مورد برنامه‌ های بسیار پیچیده‌ تر حتی چند برابر بیش تر صدق می کند. یک برنامه‌ نویس می‌ تواند با Unity کار های بیشتری نسبت به یک فردی که دانش تکنولوژی ندارد انجام دهد و همچنین بسیار سریع‌ تر یاد می‌ گیرد که برنامه را چگونه مدیریت کند.

در نهایت از مطالبی که گفته شد می توانیم نتیجه بگیریم که، در حالی که No-code یک ابتکار و اختراع بسیار عالی است که می تواند اینترنت را از بسیاری جهات تغییر دهد، اما برنامه نویسی به این زودی ها از بین نخواهد رفت. اگر واقعاً قصد دارید یک فرد خلاق و سازنده باشید، هم چنان نیاز است تا دانش برنامه نویسی را یاد بگیرید. امیدواریم از خواندن این مطلب استفاده ی لازم را برده باشید. می توانید سوالات و نظرات خود را از طریق بخش نظرات با ما در میان بگذارید.

فرانک محبتی

کارشناس نرم افزار. علاقمند به برنامه نویسی، سئو، تولید محتوا و دیجیتال مارکتینگ و کلا دنیای تکنولوژی :) سرگرمی هام هم هر وقتی که پیدا کنم فیلم و سریال و گاهاً هم کتاب D:

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

محدودیت زمانی مجاز به پایان رسید. لطفا کد امنیتی را دوباره تکمیل کنید.

دکمه بازگشت به بالا