سخت‌افزارآموزشبرنامه و بازیکنسول‌های خانگی

رزبری پای چیست؟

اگر شما هم از آن دسته افرادی هستید که به علوم کامپیوتر، برنامه نویسی، سخت  افزار و حوزه های مرتبط علاقمند هستید و هم چنین زمان زیادی را در فضای آنلاین می گذرانید ، به احتمال زیاد نام رزبری پای یا Raspberry Pi را شنیده اید یا تصاویری از آن را دیده اید. حال سوال این است که اصلا رزبری پای چیست و چرا به آن نیاز دارید؟

در این مقاله قصد داریم کمی دقیق تر به بررسی این کامپیوتر ارزان قیمت اما در عین حال با توانایی بسیار بالا بپردازیم.

آغاز رزبری پای

رزبری پای در انگلستان توسط بنیاد Raspberry Pi همراه با Broadcom توسعه داده شد. هدف اولیه پروژه رزبری‌ پای ارائه ابزاری با قیمت مناسب و ارزان برای آموزش علوم پایه کامپیوتر در مدارس و کشورهای در حال توسعه بود. وقتی اولین مدل آن در سال 2012 عرضه شد، به سرعت محبوبیت پیدا کرد.

در واقع، محبوبیت آن بسیار بیشتر از آنچه بنیاد Raspberry Pi انتظار داشت گسترش یافت و فروش بسیار بالایی را حتی در خارج از بازار هدف خود برای کاربردهایی مانند رباتیک و موارد دیگر به دست آورد.

چه چیزی رزبری‌ پای را از کامپیوترهای معمولی متمایز می کند؟

به طور معمول، یک کامپیوتر از یک برد سیستم اصلی به نام مادربرد یا برد منطقی و چندین جزء دیگر که به آن وصل شده اند، تشکیل شده است. البته که شما قادر به مشاهده همه این اجزا نیستید، زیرا در یک محفظه قرار گرفته اند.

رزبری پای 4 بدون قاب
یک Raspberry Pi 4 بدون هیچ گونه پوشش و قاب اضافه

از سوی دیگر، پای یا Pi یک کامپیوتر تک برد یا SBC است. SBC یک کامپیوتر کامل است که بر روی یک برد مدار ساخته شده است. تمام اجزای مورد نیاز برای یک کامپیوتر کاملاً کاربردی، از جمله پردازنده، حافظه، چیپست گرافیک، ذخیره سازی و غیره بر روی SBC تعبیه شده است. این موضوع موجب می شود تا این برد بسیار فشرده تر و اغلب ارزان تر باشد. این میکروکامپیوترها به منظور اجرای توزیع های لینوکس مبتنی بر معماری ARM برای یک سیستم عامل طراحی شده اند.

بیشتر بخوانید

Hatهای متعدد رزبری‌ پای

می توان گفت که قابلیت های رزبری پای تقریبا بی پایان است. چه به دنبال یک مدیا سنتر کم هزینه یا مدیا سرور پلکس خود باشید، رزبری پای می تواند بسیار برایتان کارامد باشد. اگر سبک شما “رترو گیمینگ” یا “کلاسیک گیمینگ” یا به عبارتی بازی های قدیمی کامپیوتری باشد، تقریباً تمام کنسول‌های رترو که تا به حال ساخته شده توسط رزبری پای طراحی شده‌اند.

رترو پای- Raspberry Pi

این میکرو کامپیوتر از وای فای، اترنت و دستگاه های متصل به USB مانند صفحه کلید، ماوس، دستگاه های ذخیره سازی، وب کم و غیره پشتیبانی می کند.

رزبری پای حتی از بلوتوث پشتیبانی می کند و به شما این امکان را می دهد تا یک کنترلر Xbox را به آن وصل کنید و برای مثال توسط آن بازی های کلاسیک مورد علاقه خود را انجام دهید.

برخی دیگر از رزبری پای برای سرورهای خانگی خود استفاده می کنند. شما می توانید یک Pi را به یک فایروال مسدود کننده تبلیغات برای کل خانه خود تبدیل کنید. در حالی که به طور معمول اکثر مردم  نسخه هایی از لینوکس‌ را روی رزبری پای نصب می‌کنند، اما هم چنین می‌ توان پای را به یک کروم ‌باکس یا رایانه اندروید نیز تبدیل کرد.

افراد سازنده، افرادی که اشتیاق به خلق چیزهای جدید دارند، راه های زیادی برای استفاده از رزبری پای پیدا می کنند. این برد دارای یک هدر GPIO (ورودی/خروجی با اهداف عمومی یا General purpose) است که به سازندگان اجازه می‌دهد «HATs» یا اجزای الکترونیکی مختلف را به رایانه متصل کنند. تنها با مقداری برنامه نویسی، می توانید یک فرمان را در رزبری پای ثبت کنید و موارد زیادی را توسط آن کنترل نمایید.

[box type=”note” align=”alignright” class=”” width=””]توجه: به طور پیش‌ فرض، پین‌های مختلف در هدر GPIO بدون استفاده هستند و هدف از پیش تعریف‌ شده‌ ای ندارند. هر پین  تا زمانی کخ سازنده از طریق برنامه نویسی هدفی را به آن اختصاص ندهد، کاملا آزاد است. در رزبری پای، می‌ توانید اجزای از پیش ساخته‌ شده‌ ای مانند دوربین‌ها یا Raspberry Pi Sense Hat (Sense HAT یک برد الحاقی برای رزبری پای است که مخصوص ماموریت Astro Pi ساخته شده است) را به هدر متصل کنید، یا این که می‌ توانید خودتان پروژه را با استفاده از حسگر و قطعات الکترونیکی بسازید.[/box]

شروع کار با رزبری پای به عنوان کامپیوتر دسکتاپ

برای شروع ماجراجویی هایتان با رزبری پای ، شما به تعدادی مقدمات اولیه نیاز دارید. برای شروع، به یک برد رزبری پای و هم چنین راهی برای تغذیه‌ی این برد نیاز دارید. همچنین به یک صفحه کلید و ماوس، یک کارت microSD به همراه سیستم عامل روی آن و یک مانیتور نیاز دارید.

رزبری پای دسکتاپ

شما هم چنین باید در حالت ایده آل ، یک قاب یا شیلد برای محافظت از رزبری پای خود تهیه کنید، هرچند که این گزینه اختیاری است. می توانید همه این موارد را با هم ترکیب کنید و از یک ابزار برای نصب سیستم عامل رزبری پای  به کارت microSD و بوتیبل ساختن کارت استفاده کنید.

هرچند که بهترین گزینه برای بسیاری، خرید یکی از کیت های رزبری پای موجود می باشد. کیت Raspberry Pi 400 که توسط خود بنیاد Raspberry Pi به فروش می رسد، هرآن چه نیاز دارید را به جز مانیتور فراهم می کند.  تنها نیاز است تا یک مانیتور یا تلویزیون با پورت HDMI داشته باشید.

کیت های دیگری نیز برای شروع موجود هستند. این کیت ها، مانند کیت Raspberry Pi 4 Computer Official Full Kit یا Canakit Raspberry Pi 4 Starter Kit، موارد مورد نیاز اولیه و پایه را فراهم می کنند.

نیازی نیست نگران نصب سیستم عامل خود روی کارت microSD باشید، زیرا کیت ها با یک کارت microSD که سیستم عامل از قبل روی آن نصب شده همراه هستند. کیت پایه Vilros Raspberry Pi 4 Basic Starter Kit نیز گزینه مناسب دیگری است. برای تمامی کیت ها، باید مانیتور، صفحه کلید و ماوس خود را داشته باشید.

بیشتر بخوانید

کاربردهای پیشرفته رزبری پای

هنگامی که اصول اولیه را یاد گرفتید، احتمالاً قصد داشته باشید به یادگیری قابلیت های عمیق تر وپیشرفته تر رزبری‌پای بپردازید.

شما به راحتی می توانید با استفاده از سیستم عامل رتروپای (RetroPie) و برخی از گیم کنترلرهای رترو، یک کنسول بازی رترو بسازید. حتی می توانید قاب هایی را پیدا کنید که که ظاهر کنسول رترو را دارند و از شکل و استایل SNES، Nintendo 64، Sega Genesis یا موارد دیگر تقلید می کند.

رزبری پای - Pimoroni Pcade
با کنسول Pimoroni Picade کامپیوتر رزبری‌ پای رترو گیمینگ شما مانند یک بازی سکه ای قدیمی به نظر می رسد.

اگر شما هم همیشه می خواستید توانایی های خود را در حوزه رباتیک بسنجید، رزبری‌ پای می تواند یک نقطه شروع بسیار عالی برایتان باشد. کیت های استارتر و پروژه های زیادی برای شروع شما وجود دارند. برای مثال ممکن است بخواهید یک دست رباتیک برای بازی شطرنج یا یک ماشین هوشمند روباتیک که برای پیمایش مسیر موانع برنامه ریزی می شود را بسازید! برنامه نویسی این پروژه ها( یا بسیاری پروژه های دیگر) قبلا انجام شده است، بنابراین شما فقط لازم است آن ها را بسازید.

با اتصالات HDMI و نرم افزار موجود، رزبری‌پای حتی می تواند یک ستاپ باکس استریم یا گیرنده دیجیتال عالی برای نیازهای سرگرمی خانگی شما بسازد. نرم‌ افزار سینمای خانگی متن باز Kodi، بسیاری از ویژگی‌ ها و قابلیت‌ های مشابهی را که در Roku، Amazon Fire Stick یا Chromecast پیدا می‌ کنید، ارائه می ‌کند.

امکانات تقریبا بی پایان رزبری‌ پای

مواردی که به آن ها اشاره کردیم تنها تعدادی از روش هایی هستند که می توانید از رزبری‌پای استفاده کنید. با توانایی اجرای بسیاری از سیستم عامل های مختلف توسط رزبری پای، اتصال هدر GPIO و قابلیت های برنامه نویسی آن، کاربردهای بسیار بیشتری نسبت به آنچه در اینجا ذکر می شود برای رزبری پای وجود دارد. می توان گفت قابلیت های آن تقریبا بی پایان هستند.

علاقه مندان به هوانوردی ممکن است ساخت رزبری پای را برای ردیابی ترافیک رادیویی ADS-B هواپیما هایی که از بالای سرشان عبور می کنند، در نظر بگیرند. افراد آماتور علاقه مند به رادیو نیز می توانند از همان سخت افزار برای یک کیت رادیویی مینیاتوری استفاده کنند. هم چنین برای خانه هوشمندتان (Smart Home)، با در دسترس بودن نرم افزار متن باز Homebridge برای رزبری‌پای امکانات بسیار بیشتری به روی شما باز خواهد شد.

آنچه به عنوان یک پروژه خیریه برای آموزش علوم کامپیوتر به کشورهای در حال توسعه آغاز شد، اکنون کاربرد های بسیار گسترده تری پیدا کرده است . رزبری‌پای می تواند با کمی تفکر و تحقیق، جایگاه خود را میان هر فرد علاقمند به حوزه تکنولوژی، کامپیوتر و برنامه نویسی پیدا کند.

فرانک محبتی

کارشناس نرم افزار. علاقمند به برنامه نویسی، سئو، تولید محتوا و دیجیتال مارکتینگ و کلا دنیای تکنولوژی :) سرگرمی هام هم هر وقتی که پیدا کنم فیلم و سریال و گاهاً هم کتاب D:

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

محدودیت زمانی مجاز به پایان رسید. لطفا کد امنیتی را دوباره تکمیل کنید.

دکمه بازگشت به بالا