بررسیگجت

بررسی PlayStation 5 سونی

مقدمه

پلی استیشن 4 درسال 2013 به بازار جهانی معرفی شد. اکنون پس از هفت سال پلی استیشن 5 جدید عرضه شده است، اگرچه سونی پلی استیشن 4 پرو را در سال 2016 وارد بازار کرد اما نتوانست جای یک نسخه کامل نسل جدید را بگیرد.

پلی استیشن 5 فراتر از انتظارات است، بسیار قدرمندتر از چیزی که از نسل بعدی پلی استیشن انتظار می رفت. این کنسول از حافظه فلاش سریع، قابلیت اتصال بهتر، UI (رابط کاربری) جذاب با سرعت بسیار بالا، کنترلر آپگریت شده، مجموعه لوازم جانبی جدید و پشتیبانی از بسیاری از بازی های نسل جدید بهره می برد.

در این بررسی، ویژگی ها و عملکرد پلی استیشن 5 و مقایسه آن با نسخه قبلی بسیار موفق این شرکت را مورد بررسی قرار خواهیم داد، در ادامه با مجله گوشی پلازا همراه باشید.

طراحی و ظاهر

طراحی های PlayStation همیشه ساده و یکدست بوده و دارای خطوط هندسی و یک رنگ سیاه است. سونی در خلاف جهت همیشگی خود حرکت کرده است، PlayStation 5 با ظاهری بسیار چشمگیرتر عرضه شده که مطمئنا جای بحث زیادی خواهد داشت.

پلی استیشن 5 دارای یک طرح ساندویچی است که از دو صفحه قابل جابجایی بزرگ در اطراف بدنه اصلی کنسول تشکیل شده، پنل ها به عنوان یک اسکلت بیرونی برای کنسول عمل می کنند و همچنین دارای شکاف هایی در اندازه مناسب برای سیستم خنک کننده و جذب هوای تازه هستند.

نسخه استاندارد پلی استیشن 5 شامل یک درایو Blu-ray UHD برای بازی ها و رسانه ها است. درایو دیسک (Hard Disk Drive) به زیبایی در طراحی یکپارچه نشده است و فقط به طریقی ناخوشایند از سمت راست کنسول برآمده است. این روش طراحی به سونی این امکان را می دهد که فقط تعداد انگشت شماری از قطعات را برای ساخت نسخه دیجیتال مبادله کند که این امر روند تولید را ساده تر می کند. اگر طراحی متقارن تری را ترجیح می دهید، ممکن است بخواهید نسخه دیجیتال را در نظر بگیرید

یکی از جزئیات جالب در مورد پنل های جانبی این است که قسمت داخلی که با بسته شدن پنل ها قابل مشاهده است، الگویی را دارد که از آیکون های مربع-مثلث-دایره-ضربدری پلی استیشن ساخته شده است. این الگو بسیار ظریف است و فقط در صورت مشاهده از نزدیک قابل رؤیت است.

هنگامی که به وسط کنسول نگاه می‌کنید، یک نوار پلاستیکی مشکی براق را مشاهده می‌کنید. این قسمت که بخش جلویی کنسول است، دارای یک درگاه USB-A 2.0 به همراه یک درگاه USB-C 3.1 با سرعت 10 گیگابایت بر ثانیه است. شما همچنین دسترسی به دو دکمه دارید، یکی برای خاموش و روشن کردن دستگاه و دیگری برای خارج کردن سی دی.

نورپردازی پلی استیشن 5 مشابه همزاد خود پلی استیشن 4 است، نور آبی هنگام روشن شدن دستگاه، نور سفید هنگام روشن بودن و نارنجی بودن در حالت استراحت است.

وقتی به پشت کنسول نگاه میکنید، دو پورت USB-A 3.1 با سرعت 10 گیگابایت بر ثانیه، یک پورت HDMI 2.1، یک پورت گیگابایت اترنت، یک پورت برای تامین برق منبع تغذیه داخلی و یک قفل کنسینگتون (Kensington) در آنجا قرار دارد. همانند پلی استیشن 4 پرو و مدل های بروز شده پلی استیشن 4، پلی استیشن 5 رابط TOSLINK ندارد.

پلی استیشن 5 را می توان در حالت عمودی و یا افقی قرار داد. در سری های قبلی پلی استیشن اگر می‌خواستید کنسول را به صورت عمودی قرار دهدید بایستی پایه را به صورت جداگانه خریداری کنید. PlayStation 5 اولین کنسول سونی است که بدون توجه به نحوه قرار دادن آن به پایه نیاز دارد بنابر این، پایه به عنوان بخشی از جعبه با کنسول همراه است.

پلی استیشن 5 بدون نیاز به پایه می‌تواند در حالت عمودی و ایستاده قرار بگیرد، اما این حرکت باعث ناپایدار شدن آن می‌شود و با کوچکترین لرزش یا حرکتی واژگون می‌شود. زمانی که پایه را به آن متصل می‌کنید، افتادن آن غیر ممکن می‌شود.

در مقایسه با پایه ای که برای کنسول های قبلی پلی استیشن باید خریداری می‌کردید، پایه ای که با پلی استیشن 5 دریافت می کنید مهندسی پیشرفته تری دارد. این در حالی است که سونی می‌توانست کنسول را برای قرار دادن در هر جهت بدون نیاز به پایه، مانند Xbox Series X یا نسخه اورجینال PlayStation 3 طراحی کند.

از نظر دوام کلی و کیفیت ساخت، تمام بدنه احساس پلاستیکی و چسبناک بودن دارد که با توجه به هزینه آن تعجب آور نیست. وجود فاصله بین بدنه اصلی کنسول و پنل های خارجی نیز باعث می شود تا حدی توخالی به نظر برسد. همچنین پلاستیک سیاه براق که قسمت میانی دستگاه را پوشش می دهد جنس جالبی ندارد، گرد و غبار را به خود جلب می کند و هنگامی که می خواهید آن را پاک کنید به راحتی خراشیده می شود. با این حال، همه این موارد مربوط به ظاهر و زیبایی شناختی است و پیش بینی نمی شود که هیچ یک از آنها عملکرد کنسول را با مشکل روبرو کنند.

با این حال قرار دادن کنسول به صورت عمودی باعث می شود گرد و غبار مستقیم به دریچه ها نفوذ کند. وقتی کنسول خاموش است، گرد و غبار می تواند به راحتی درون  دریچه‌ها ته نشین و پس از روشن شدن دستگاه مکیده شود.

اما وقتی دستگاه به صورت افقی قرار می‌گیرد، دریچه ها هنوز رو به هوا باز هستند اما ریزش گرد و غبار دیگر نمی‌تواند مستقیما در داخل دریچه ته نشین شود زیرا اکنون توسط صفحات کناری پوشانده شده است. در طولانی مدت، این ممکن است در دوام کنسول تاثیر بگذارد و توصیه می‌شود اگر در یک محیط غبارآلود زندگی می‌کنید، کنسول را به صورت افقی نگه دارید. سونی مسیر تهویه را به گونه ای طراحی کرده است که نقاطی عمدا برای تجمع گرد و غبار وجود داشته باشد.

سونی برای این منظور، پنل های جانبی در اختیار مصرف کنندگان قرار میدهد که نفوذ گرد و غبار را تا حد زیادی کاهش داده و نقاطی که دریچه هایی دارد را پوشش میدهد. این نقاط سوراخ های مناسبی در بالای خود دارند بنابر این می‌توانید وکیوم خود را روی آنها قرار دهید تا بیشترین مقدار گرد و غبار را بیرون بکشید.

این بدان معنا نیست که به هیچ وجه گرد و غبار به سیستم های خنک کننده وارد نمی‌شود یا اینکه امکان مسدود شدن صفر می‌شود. فقط به طور قابل توجهی وقوع آن را به تأخیر می اندازد، به خصوص اگر مرتباً آنرا تمیز کنید.

کنترلر (دسته بازی)

پلی استیشن 5 با کنترلر جدید DualSense ارائه می‌شود، که قابل توجه ترین ارتقا برای یک کنترلر است که تا کنون در کنسول های پلی استیشن مشاهده کردیم.

همانند کنسول، کنترلر DualSense از طراحی تماماً مشکی دور شده و از یک رنگ سفید با قسمت هایی مشکی استفاده کرده است. در آینده بدون شک تنوع رنگ بیشتری برای این محصول وجود خوهد داشت اما در حال حاضر، این تنها گزینه موجود است.

در حال حاضر DualSense نسبت به DualShock 4 وزن بیشتری دارد. DualSense کمی بزرگتر از DualShock 4 به نظر می‌رسد و اندازه و تناسب آن یک برتری ایجاد می‌کند.

یک تغیر عمده در دسته بازی جدید پلی استیشن 5 دکمه های شانه‌ای (shoulder buttons) بروز رسانی شده است. دکمه های L1 و R1 کارکرد مشابه قبل دارند اما سطح بسیار بزرگتری را دارا می‌باشند که عملکرد بهتری را ارئه می‌دهد.

با این حال وجود دکمه های L2 و R2 پیشرفت های عمده ای داشته اند. اکنون کاربر میتواند با فشار اضافی به دکمه های شانه‌ای شماره‌گیری کند. پشت این دکمه ها موتورهایی قرار گرفته، این موتورها می‌توانند به تدریج میزان کششی را که کاربر هنگام کشیدن دکمه ها احساس می‌کند کم یا زیاد کنند. موتورها همچنین می‌توانند باعث تپش و فشار دکمه ها با توجه به رویدادهای درون بازی شوند.

در میان سایر ویژگی های جدید، DualSense همچنین داری میکروفونی است که به شما امکان می‌دهد از چت صوتی در بازی ها حتی بدون هدست استفاده کنید یا از صدای خود برای جستجو استفاده کنید. یک دکمه بی صدا درست بالای میکروفون قرار دارد که می‌تواند میکروفن را برای شما خاموش نگه دارد تا زمانی که به آن نیاز داشته باشید. هنگامی که میکروفون روشن است، کنترلر لرزش ها را کاهش می‌دهد تا توسط میکروفون جذب نشوند.

این دسته بازی جدید همچنین از دکمه های به‌روز رسانی شده اشتراک گذاری (Share) و فهرست (Menu)  بهره می‌برد. دکمه Share به Create تغیر نام داده است اما همان کارهای قبلی را انجام می‌دهد. خبر خوب این است که فشار دادن هر دو دکمه درحال حاضر بسیار راحت تر از قبل شده است. دکمه ها درواقع کوچکتر از قبل هستند اما از طراحی متمایز و بلندتر‌ بهره می‌برند که استفاده از آنها را بسیار بهتر کرده.

DualSense به علاوه دارای یک اسپیکر به‌روز شده است که می‌تواند صداهای غنی‌تر و کاملتری نسبت به صدای 4 DualShock تولید کند. این کنترلر همچنین دارای نور پردازی بروزرسانی شده در اطراف صفحه لمسی است که عملکردی مشابه عملکرد  DualShock 4 دارد اما اکنون مشاهده آن آسان‌تر است. این کنترلر یک درگاه شارژ USB-C در پشت دستگاه برای شارژ یا استفاده در حالت اتصال با سیم از پلی استیشن 5 یا کامپیوتر قرار داده است.

در میان مواردی که تغیری چندانی نکرده اند، صفحه لمسی اساساً همان صفحه لمسی DualShock 4 است، D-pad و دکمه های عملکرد آن نیز تغیر زیادی نکرده اند. آنها اکنون متفاوت به نظر می‌رسند، دکمه های شفاف، براق و روشن به جای آیکون های رنگی، اما احساسی که به کاربر منتقل می‌کنند تقریبا همان احساس DualShock 4 است. جوی استیک‌ها نیز شبیه به DualShock 4 هستند اما اکنون شکل یکسانی دارند، دکمه صفحه اصلی PS کوچکتر شده و به سمت بالا حرکت کرده تا برای میکروفون فضای خالی ایجاد شود.

دسته بازی گاهی لغزنده احساس می‌شود. علاوه بر آن جنس پشت کنترلر به گونه‌ای است که باعث جمع شدن آلودگی انگشتان شما می‌شود و فقط پس از یک روز استفاده طولانی، روی آن لکه هایی کمرنگ قابل مشاهده است. این لکه چیزی نیست که با پارچه مرطوب از بین برود، این موردی است که باید نگران آن باشید.

این کنترلر جدید نه تنها نسبت به کنترلرهای نسل قبل PlayStation بلکه نسبت به تمام کنترلرهای موجود دیگر یک جهش قابل توجه رو به جلو است. با این حال، همه فن آوری‌های جدید و جذاب که با این محصول ارائه شده اند، یک مشکل جدید ایجاد می‌کنند، عمر باتری.

عمر باتری در DualSense خیلی کوتاه است. در بازی‌هایی که از موارد لغزش، محرک های سازگار، شتاب سنج و سایر ویژگی‌های دسته استفاده می‌شود، می‌توانید باتری را که کاملا شارژ شده در مدت 4 تا 5 ساعت تخلیه کنید. برای مثال باید در دو روز کنترلر را سه بار شارژ کنید.

در DualShock کمبود باتری یک اتفاق غیر منتظره بود زیرا ظاهراً برای همیشه ادامه داشت. متأسفانه با غیر فعال کردن بیشتر ویژگی هایی که DualSense را از کنترلر های قدیمی جدا می‌کند، می توان دوام بیشتری ایجاد کرد اما در آن زمان شما فقط از یک کنترلر قدیمی معمولی استفاده خواهید کرد. شما می‌توانید از دسته در حالت متصل با سیم استفاده کنید اما این حرکت، شما را محدود می‌کند و مجبور خواهید بود که نزدیک کنسول بنشینید.

سونی PlayStation 5 - مجله تخصصی گوشی پلازا

سخت افزار

همانند پلی استیشن 4 ، پلی استیشن 5 نیز از سخت افزار AMD برای پردازنده (CPU) و پردازنده گرافیکی (GPU) خود استفاده می‌کند.

پردازنده مرکزی بر اساس معماری AMD Zen 2 ساخته شده است و دارای 8 هسته و 16 رشته با سرعت متغیر کلاک تا 3.5 گیگاهرتز است. پردازنده گرافیکی مبتنی بر معماری AMD RDNA 2 با 36 واحد محاسبه شده و فرکانس متغیر تا 2.3 گیگاهرتز است و به آن عملکرد ممیز شناور 10.3 ترافلاپ می‌‌دهد.

نکته منحصر به فرد در مورد طراحی پلی استیشن 5 این است که بر خلاف سیستم های عادی که سرعت کلاک درآن‌ها ثابت است و مصرف برق نیز بر اساس عملکرد متفاوت است. پلی استیشن 5 با محدودیت توان ثابت کار می‌کند و فرکانس را بر اساس عملکرد تغیر می‌دهد، میتوانید انتخواب کنید در بیشتر مواقع با حداکثر فرکانس اجرا شود و در شرایط بسیار طاقت فرسا کمی آن‌ را کاهش دهید، این باعث ایجاد یک عملکرد ثابت در بازی‌ها می‌شود.

از لحاظ اتصال، پلی استیشن 5 دارای چهار پورت USB برای اتصال لوازم جانبی و وسایل ذخیره سازی خارجی است. اتصال شبکه با اضافه شدن Wi-Fi 802.11 ax  همراه با اترنت گیگابایتی استاندارد تقویت شده است.

پلی استیشن 5 همچنین دارای یک خروجی HDMI 2.1 است که این اجازه را می‌دهد تا کنسول کیفیت 4K در 120Hz یا از لحاظ تئوری کیفیت 8K در 60Hz را تولید کند. از لحاظ تئوری درحالی که این کنسول با برچسب 8K که روی بسته بندی قرار دارد عرضه می‌شود، به نظر می‌رسد پشتیبانی 8K هنوز فعال نشده است بنابراین حداکثر رزولوشن پشتیبانی شده در حال حاضر 4K است.

 

سونی PlayStation 5 - مجله تخصصی گوشی پلازا

حافظه داخلی

پلی استیشن 5 از هیچ درایو ذخیره مکانیکی استفاده نمی‌کند. در عوض، از یک بانک ماژول ذخیره سازی فلش یکپارچه استفاده می‌کند که مجموعاً به 825 گیگابایت می‌رسد. حالا چرا 825 گیگابایت؟ سونی می‌گوید این عدد به طور طبیعی برای استفاده از رابط حافظ 12 کانالی استفاده شده و اگرچه آنها می‌توانستند تعداد بیشتری را اضافه کنند، اما این باعث می‌شد کنسول گران‌بها تر شود. پهنای باند حاصل 5.5 گیگابایت بر ثانیه است، بالاترین میزان برای کنسول های خانگی و بیشتر از اکثر درایو های ذخیره سازی فلش رومیزی.

سونی به وضوح می‌داند که 825 گیگابایت، که فقط 667 گیگابایت آن در دسترس کاربر است، برای اکثر افراد کافی نخواهد بود، بنابر این می‌توان از ذخیره سازی خارجی در  PlayStation 5استفاده کرد. سونی سال گذشته اعلام کرد که درایو هایی را برای استفاده از این کنسول آزمایش و تأیید می‌کند. درایو ها باید 4.0 PCle باشند زیرا درایو های 3.0 سرعت کافی ندارند و باید از یک ارتفاع مشخص برخوردار باشند تا در شکاف PlayStation 5 قرار بگیرند. سونی هنور لیست درایو‌های سازگار خود را منتشر نکرده است.

وضعیت ذخیره‌سازی پلی استیشن 5 ایده‌آل نیست، ظرفیت محدود آن نصب بیش از تعداد انگشت شماری بازی را دشوار می‌کند.

نرم افزار

پلی استیشن 5 از یک طراحی رابط کاربری کاملاً جدید برخوردار است که برخی از ویژگی های جدید را به آن اضافه می‌کند اما ویژگی موجود را نیز از بین می‌برد!

صفحه اصلی جدید دارای دو بخش است، بازی ها و رسانه ها؛ در بخش بازی ها، بازی هایی را که شما اخیراً بازی کردید را نشان می‌دهد. آیکون‌ها اکنون کوچکتر شده‌اند و از فضای اضافی زیر آنها برای نشان دادن محتوای مربوط به بازی استفاده می‌کنند. سمت راست ترین آیکون کتابخانه بازی های شما است که در آن می‌توانید تمام بازی‌های متعلق به خود را پیدا کنید، از جمله آنهایی که از فروشگاه دانلود شده یا از یک دیسک فیزیکی بارگیری شده.

سمت چپ ترین آیکون، فروشگاه PlayStation جدید است. فروشگاه جدید PlayStation دیگر یک برنامه جداگانه نیست بلکه بخشی از سیستم عامل آن است. این به معنای دسترسی فوری به محتوای موجود در فروشگاه است و همچنین با رابط کاربری جدید بهتر ادغام می‌شود. وقتی صفحه آنها را با یک اکانت جدید باز می‌کنید، اکنون آثار تمام صفحه را نشان می‌دهد، همه چیز به وضوح در یک صفحه قرار گرفته بدون نیاز به کاوش بیشتر.

در بخش بازی ها آیکون PlayStation Plus و گالری رسانه نیز قرار دارد. مانند PlayStation Store ، بخش PlayStation Plus هم اکنون در UI اصلی ادغام شده است. در اینجا می‌توانید بازی های رایگان موجود در ماه جاری که برای مشترکین PlayStation Plus است و همچنین پیشنهاد‌های بازی های دیگر مشاهده کنید.

گالری رسانه عمدتا به همان روشی که در پلی استیشن 4 کار می‌کرد، کار می‌کند، در اینجا می‌توانید تصاویر صفحه و کلیپ‌های ویدیویی ظبط شده خود را مشاهده کنید. بخش رسانه‌‌ها در صفحه اصلی طراحی مشابه با صفحه بازیها دارد. سمت چپ ترین آیکون در اینجا فروشگاهی دارد که می‌توانید از میان انواع مختلف برنامه های رسانه‌ای موجود دانلود کنید. پلی استیشن 5 از Netflix , Twitch , Spotify , YouTube , Amazon Prime Video , Disney + , Apple TV + , Crunchyroll و موارد دیگر پشتیبانی می‌کند.

بزرگترین تغیر پلی استیشن 5 نسبت به همزاد قبلی خود پلی استیشن 4 ، اضافه شدن بخش Control Center است که جدیدترین و بهترین ویژگی این سیستم عامل جدید محسوب می‌شود. این طرحی است که ما از طریق تلفن‌های هوشمند و رایانه با آن آشنایی داریم، و حتی Xbox نیز مدتی است که از آن استفاده می‌کند.

این منو با فشردن دکمه PS در وسط کنترلر قابل دسترسی است. وقتی وارد این بخش می‌شوید در قسمت پایین منو شاهد گزینه هایی مانند تغییر بازی، اعلان‌‌ها، لیست دوستان، تنظیمات صدا، تنظیمات کنترلر و همچنین گزینه خاموش کردن کنسول هستیم.

مهمترین قسمت منو Control Center آیکون هایی هستند که در آن‌‌ها، اطلاعات دقیق و جزئی از گزینه های مورد نظر را نشان می‌دهد. مهمترین گزینه در این بخش، آیکونی به نام Activities نام دارد که با آن می‌توانید تمامی جزئیات فعالیت خود در یک بازی را مشاهده کرده و مرحله‌ها و ماموریت‌های خود را زیر نظر بگیرید.

به علاوه دسترسی جدیدی برای کاربران ایجاد شده که با استفاده از آن می‌توانند برای کامل کردن برخی بازی‌ها راهنمایی دریافت کنند. این راهنمایی می‌تواند در قالب چند عکس یا یک ویدئو باشد که به بازیکن نشان می‌دهد تا چگونه ماموریت مربوطه را به اتمام برساند. البته این ویژگی تنها مخصوص بازی‌های کنسول پلی استیشن بوده و فقط کاربران سرویس پلی استیشن پلاس می‌توانند از آن استفاده کنند.

یکی دیگر از ویژگی‌های جذاب کنسول PS5 که جزئی از منو Control Center شمرده می‌شود اعلان‌های آن است؛ به صورتی که اگر برای مثال دوستان شما یک چت روم صوتی را فعال کرده باشند، شما نیز می‌توانید به آن اضافه شوید و در عین حال به بازی خود ادامه دهید. همچنین ویژگی که آن‌را بسیارر جالب تر می‌کند، قابلیت دیدن گیم پلی بازی دوستان خود در یک پنجره کنار صفحه بازی در حالی از بازی خود خارج نشده اید.

در پایان، لازم به ذکر است که بگوییم سونی تمام تلاش خود را کرده تا کنسول جدید پلی استیشن 5 از تمام جنبه ها بروز و اپگریت شده باشد. این کنسول در نوع خود بهترین عملکرد را ارائه می‌دهد و استفاده از آن تجربه ای لذت بخش و هیجان انگیز است.

 

نکات مثبت

  • سیستم عامل بروز و جدید
  • طراحی چشم نواز و زیبا
  • پردازنده گرافیکی قدرتمند و اجرای روان بازی‌ها
  • دسترسی آسان‌تر به خرید و دانلود بازی از فروشگاه پلی استیشن
  • کنترلر پیشرفته و بروز‌رسانی شده
  • امکانات جدید و رفاهی برای کاربران

 

نکات منفی

  • قیمت بالا (در ایران)
  • کنترلر با عمر باتری کوتاه مدت
  • جنس بدنه کنترلر
  • حافظه داخلی کم حجم

 

تیم تحریریه مجله

یه تیم کوچیک ولی با اهداف بزرگ. همه سعیمون رو می‌کنیم تا بهترین و باارزش‌ترین محتوا رو تقدیمتون کنیم. یادتون نره حتما نظرتونو کامنت کنین برامون 🙏❤️

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

محدودیت زمانی مجاز به پایان رسید. لطفا کد امنیتی را دوباره تکمیل کنید.

دکمه بازگشت به بالا